fbpx
13.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI HARGHITA400 de prelegeri și peste 80.000 de participanţi așteptați să participe...

400 de prelegeri și peste 80.000 de participanţi așteptați să participe la lucrările Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad

Publicat în

spot_img
spot_img

Lucrările Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad s-au deschis, miercuri, în prezenţa preşedintelui Comisiei de Politică Externă a Parlamentului Ungariei, Németh Zsolt, şi a secretarului de stat pentru politica naţională de pe lângă Cancelaria Primului Ministru al Ungariei, Potápi Árpád János, organizatorii anunţând că vor fi susţinute 400 de prelegeri la cele 28 de corturi amenajate, la evenimente fiind aşteptaţi 80.000 de participanţi.

La deschiderea festivă a lucrărilor, Németh Zsolt a arătat că Universitatea de Vară Tusvanyos este unică, întrucât reprezintă „un festival naţional non-profit” şi a vorbit despre faptul că în 2019 se împlinesc 30 ani de la prima ediţie, dar şi de la mai multe evenimente marcante pentru Europa şi pentru naţiunea ungară, cum ar fi căderea sistemul comunist, începutul politicii naţionale maghiare, care a a avut ca rezultat faptul că „sentimentul solidarităţii naţionale îi leagă împreună pe maghiarii din Bazinul Carpatic”, debutul construcţiei central-europene şi a reunificării Europei.

La rândul său, Potápi Árpád János a susţinut că Universitatea de la Băile Tuşnad este „o tabără de politică naţională” şi a vorbit despre faptul că, în ultimele decenii, în acest cadru s-au formulat idei care au devenit „fundaţii pentru politica naţională”.

Acesta a punctat faptul că „frontierele naţiunii şi frontierele Ungariei nu coincid de 100 ani” şi vorbit şi despre măsurile luate în cadrul politicii naţionale duse de Guvernul de la Budapesta, pentru ca maghiarii să se simtă parte a naţiunii şi să-şi păstreze identitatea naţională.

„Scopul e ca fiecare să se simtă bine acolo unde trăieşte, în ţara sa de baştină, oriunde ar trăi să îşi poată trăi, exprima, dezvolta identitatea şi comunităţile maghiare de peste tot să poată exista, să se poată dezvolta. Azi, deja, avem în vedere un sistem unitar, un spaţiu unitar economic, politic, cultural. E un rezultat foarte important din punct de vedere al politicii naţiunii, ultimii ani au creat o paradigmă nouă, oricum ar evolua lumea în anii ce vin etnia maghiară sperăm că s-a întărit, în aşa măsură încât să poată exista. Sigur, acest lucru este posibil dacă toată Europa Centrală e puternică, unde ţările, naţiunile sunt solidare, se sprijină reciproc. Vrem o naţiune română puternică, o naţiune slovacă puternică, polonă, cehă puternică”, a afirmat Potápi Árpád János, potrivit traducerii asigurate de organizatori.

La deschiderea lucrărilor Universităţii de la Băile Tuşnad a participat şi preşedintele executiv al Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Toró T. Tibor, care a reiterat importanţa existenţei unui dialog româno-maghiar, punctând faptul că, în ultimii ani, politicienii de marcă din România nu au mai acceptat invitaţia de a lua parte la eveniment.

„Eu cred că cele două popoare, cele două naţii, au foarte multe interese comune care necesită existenţa şi intensificarea dialogului şi un rol important al acestei tabere este să atragă atenţia necesităţii intensificării acestui dialog”, a spus Toró T. Tibor.

La ediţia din acest an a lucrărilor Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad se vor aborda teme diverse, de la analiza alegerilor europarlamentare şi a viitorului Europei Centrale şi de Est, până la rolul familiei în Europa sau probleme ale comunităţii maghiare din România.

La fel ca şi în anii precedenţi, la Băile Tuşnad va avea loc şi o masă rotundă având ca subiect autonomia, cu participarea lui Szili Katalin, responsabilă din partea premierului Ungariei cu conceptele de autonomie ale comunităţile maghiare din Bazinul Carpatic.

De asemenea, se vor aborda şi teme economice şi se va discuta despre dezvoltarea economică a Transilvaniei, respectiv programul de dezvoltare economică a zonelor locuite de maghiari, finanţat de Guvernul ungar, în program fiind incluse şi simpozioane pe teme ştiinţifice, literare interetnice, culturale, de sport, recreative sau de divertisment.

La dezbateri vor lua parte numeroşi membri ai Guvernului de la Budapesta, parlamentari ungari, reprezentanţi ai unor instituţii din Ungaria, dar şi din România, membri ai sferei civile sau oameni de cultură din cadrul comunităţii maghiare.

În fiecare seară sunt programate concerte cu trupe cunoscute din Ungaria şi din Transilvania, la care este aşteptat un număr mare de participanţi.

În mod tradiţional, sâmbătă, în ultima zi a taberei, va susţine o prelegere şi premierul Ungariei, Viktor Orban, alături de preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, Tokes Laszlo, discuţia fiind moderată de preşedintele Comisiei de politică externă a Parlamentului Ungariei, Nemeth Zsolt, membru fondator al Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad.

Universitatea de Vară şi Tabăra Studenţească de la Băile Tuşnad este cunoscută sub denumirea de „Tusványos”, fiind vorba de abrevierea numelor contopite ale celor două localităţi în care s-a desfăşurat până acum manifestarea – iniţial la Bálványos, după care a fost mutată la Băile Tuşnad.

Organizatorii evenimentului sunt Fundaţia Pro Minoritate din Ungaria şi Consiliul Tineretului Maghiar din România, partenerul principal fiind Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania.

Sursa: Agerpres

Articole recente

Geoparcul Țara Hațegului a fost revalidat ca sit UNESCO

Geoparcul Țara Hațegului, administrat de Universitatea din București, revalidat ca sit UNESCO

Antal Árpád cere ajutorul Ursulei Von Der Leyen în problema urșilor din țara noastră

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe a declarat că se va adresa Președintei Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen, pentru a extinde şi la urşii bruni proiectul său de revizuire în cazul lupilor.

ANM: Temperaturile vor rămâne mai ridicate decât ar fi normal, până spre finalul lunii octombrie

Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal în toată ţara.

CFR anunță condiţii speciale de circulaţie între staţiile Simeria – Arad, în perioada 22 – 28 septembrie 2023

O măsură necesară pentru menţinerea continuităţii traficului feroviar de călători în perioada lucrărilor feroviare aflate în execuţie în staţia CF Ilteu.

Mai multe articole de același fel

Concurs inedit de recitare a poeziilor lui Petőfi Sandor la Biblioteca Orășenească din Cristuru Secuiesc

Biblioteca Orășenească din Cristuru Secuiesc, împreună cu Asociația Tinerilor din Transilvania anunță un concurs inedit de recitare de poezie cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la nașterea lui Petőfi Sandor.