fbpx
24.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI HARGHITAProblemele românilor din diaspora, dezbătute la Universitatea de Vară de la Izvoru...

Problemele românilor din diaspora, dezbătute la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului

Publicat în

spot_img
spot_img

Problemele cu care se confruntă românii din comunităţile istorice, aflaţi în pericol de a-şi pierde identitatea, dar şi cei din Harghita şi Covasna sau care trăiesc în diaspora, se vor afla pe agenda lucrărilor Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, eveniment ajuns la a XVII-a ediţie, care se va desfăşura în perioada 12-17 august.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de organizatori, „manifestarea a intrat în conştiinţa publică ca un proiect cultural la scară naţională, constituindu-se într-un veritabil parteneriat româno-român”, atât prin participarea unor conferenţiari importanţi şi a reprezentanţilor românilor din afara hotarelor şi din ţară cât şi prin tematica abordată.

Tema centrală a evenimentului este „România şi românii de pretutindeni, la un an (în primul an) de la Centenarul Marii Uniri”, printre subiectele abordate numărându-se „Republica Moldova în evoluţiile geopolitice din zonă şi interesul naţional românesc”, „Provocări privind păstrarea identităţii la românii din Ucraina. Jumătate de milion de români în pericol de asimilare. Poziţia României”, „Românii din Serbia între politicile de asimilare ale Serbiei şi promisiunile autorităţilor române”, „Drama românilor din Bulgaria. Ce face statul bulgar? Dar cel român?”, „Provocări şi priorităţi privind păstrarea şi afirmarea identităţii naţionale a românilor din judeţele Covasna şi Harghita. Acţiunea ‘Români pentru români’. Capcanele Codului Administrativ”.

De asemenea, se vor discuta şi teme cum ar fi problematica proprietăţii în România, demersurile pentru afirmarea identităţii româneşti a romano-catolicilor din Moldova, politica partidelor parlamentare şi a instituţiilor de stat faţă de românii de pretutindeni şi faţă de românii din zonele multietnice şi pluriconfesionale din România sau războiul informaţional la frontiera NATO şi UE.

Programul va cuprinde şi lansări şi prezentări de cărţi, spectacol folcloric, expoziţie de icoane, dar şi participarea la Liturghia arhierească, săvârşită de PS Andrei, cu ocazia hramului Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului”, de la Izvoru Mureşului.

La fel ca şi în anii precedenţi, la lucrări vor participa cursanţi din ţară şi de peste hotare, cum ar Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria şi din diaspora, reprezentanţi ai românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, ai romano-catolicilor din Moldova, conferenţiari din principalele centre universitare ale ţării şi din străinătate, ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai mass-media.

Au fost invitaţi, ca şi la ediţiile precedente, conducători ai statului român, miniştri, parlamentari reprezentând spectrul politic românesc.

Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului este organizată de Centrul Cultural Topliţa, cu sprijinul Guvernului României, în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei, Centrul European de Studii Covasna-Harghita, Fundaţía Naţională pentru Românii de Pretutindeni, Federaţia Organizaţiilor Româneşti din centrul şi sud-estul Europei şi Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş.

Sursa: Agerpres

Articole recente

Cod portocaliu de instabilitate atmosferică în şase judeţe, până luni dimineaţa

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare Cod portocaliu de instabilitate atmosferică pentru şase judeţe, valabilă de duminică după-amiaza până luni dimineaţa, şi o atenţionare Cod galben pentru 10 judeţe, valabilă până luni dimineaţa

Doi morți în urma unei explozii urmate de incendiu într-un apartament din Sibiu

O explozie s-a produs duminică dimineaţă într-un apartament situat la parterul unui bloc din Sibiu, zeci de persoane fiind evacuate. În apartament au fost găsite două persoane decedate.

Templom és egyház

A Szentlélek személyekre történô kitöltetése az elsô Pünkösd után minden keresztyén jutalma.

Începe toamna astronomică

CÂND SE TRECE LA ORA DE IARNĂ

Mai multe articole de același fel

Concurs inedit de recitare a poeziilor lui Petőfi Sandor la Biblioteca Orășenească din Cristuru Secuiesc

Biblioteca Orășenească din Cristuru Secuiesc, împreună cu Asociația Tinerilor din Transilvania anunță un concurs inedit de recitare de poezie cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la nașterea lui Petőfi Sandor.