Cornel Feruţă, unul dintre cei mai apreciați diplomați români, a fost numit director general interimar al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) până când statele membre se vor pune de acord asupra succesorului lui Yukiya Amano, potrivit Reuters.

AIEA a anunţat luni că japonezul Yukiya Amano a încetat din viaţă, lăsând agenţia ONU fără conducere într-un moment de amplificare a tensiunilor între Iran şi Occident după decizia Washingtonului de anul trecut de a se retrage din acordul nuclear din 2015 care a limitat programul nuclear al Teheranului în schimbul unei relaxări a sancţiunilor.

Corneliu Feruță a participat la semnarea acordului de neproliferare a armelor nucleare cu Teheranul, în calitate de reprezentant al agenției. În 2017 Feruță spunea că „este unul dintre cele mai complexe acorduri negociate şi agreate la nivel mondial“. Într-un interviu pentru Adevărul Live, el a explicat, la vremea respectivă, că acordul cu Teheranul „dă valoare unor angajamente politice diferite“ şi constituie „primul dosar internaţional în care Uniunea Europeană a exercitat cu foarte mare succes rolul de coordonator al negocierilor“.

“Consiliul Guvernatorilor a decis să-l desemneze pe dl Cornel Feruţă director general interimar, până când un director general îşi va asuma funcţia”, a anunțat AIEA

Corneliu Feruță este diplomat de carieră. A fost numit în 2008 vicepreşedinte al Consiliului Guvernatorilor AIEA, funcţie pe care a deţinut-o până în 2010. În 2011 a fost numit preşedinte al celei de-a 55-a Conferinţe Generale a Agenţiei. În 2013 el a fost numit preşedinte al celui de-al doilea Comitet Pregătitor al Conferinţei de Revizuire a Tratatului de Neproliferare a Armelor Nucleare. Cornel Feruţă este diplomat de carieră cu o activitate de peste 17 de ani în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. 

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.