fbpx
7.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI HARGHITALászló Tőkés susține că maghiarii din Transilvania se află sub asediu şi...

László Tőkés susține că maghiarii din Transilvania se află sub asediu şi la 30 de ani de la căderea dictaturii

Publicat în

spot_img
spot_img

În opinia lui László Tőkés, la 30 de ani de la căderea dictaturii, maghiarii din Transilvania se află sub asediu şi sunt victimele acelei politici naţionale româneşti, care a fost reprezentată de dictatorul comunist Nicolae Ceauşescu.

Preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) a vorbit despre asta sâmbătă, în ziua de încheiere a celei de-a 30-a ediţii a Universităţii de Vară de la Tuşnad / Tusványos, la forumul la care a participat alături de premierul ungar Viktor Orbán.

Fostul preot reformat din Timişoara a declarat că asediul continuă şi acum, după 1989.

“Serviciile secrete româneşti, partidele şi ONG-urile joacă puternic la cărţi şi tot scot din mânecă asul maghiar moştenit din colecţia de metode a regimului Ceauşescu”, a spus Tőkés.

Potrivit acestuia, este stare de asediu la Târgu Mureş, Satu Mare, Oradea şi Cluj-Napoca, unde proporţia maghiarilor a scăzut sub 50, 40, 30, respectiv 20 de procente, iar – pe modelul fostei Universităţi Bolyai din Cluj – pare că va cădea pe câmpul de luptă şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş. În opinia sa, István Beke şi Zoltán Szőcs pot fi consideraţi prizonieri politici secui. Cimitirul militar din Valea Uzului arată, deja în sine, că Ţinutul Secuiesc se află sub asediu.

Tőkés este convins că în România este necesară o schimbare reală a sistemului. Citându-l pe fostul preşedinte ceh Vaclav Havel, a adăugat că regimul postcomunist trebuie, de asemenea, răsturnat.

László Tőkés a anunţat că în momentul centenarului Tratatului de Pace de la Trianon, se va afla în mod sigur în instanţă, la Bucureşti. Şi asta întrucât, în procesul pe care l-a intentat statului român în legătură cu retragerea distincţiei “Steaua României”, a fost citat în instanţă exact pentru data de 4 iunie 2020.

El s-a plâns și de faptul că pentru UDMR, “care tinde către o exclusivitate a unui partid unic”, acum obiectivul nu mai este autonomia, învăţământul superior maghiar, restituirile, drepturile de limbă şi situaţia ceangăilor, ci trecerea pragului electoral. “Nu luptăm pentru drepturile noastre, ci împotriva ieşirii din Parlament”, a constatat.

În opinia sa, reprezentarea intereselor maghiare transilvănene are nevoie de o reformă radicală, iar transformarea este posibilă prin realizarea unei noi unităţi maghiare.

“Ar fi o greşeală absolută favorizarea unilaterală, fără condiţii, a UDMR-ului care se agaţă de predominanţa sa şi confirmarea finală a sistemului de unic partid maghiar transilvănean. Principiul “o singură tabără” nu poate însemna negarea pluralismului politic sănătos, nici monopolul politic al vreunui partid sau organizaţie din Transilvania”, a afirmat Tőkés.

László Tőkés a cerut ca guvernul maghiar şi Viktor Orbán să sprijine puternic aspiraţiile maghiare din Transilvania. I-a solicitat în mod special premierului ungar să acorde o atenţie
deosebită iniţiativei cetăţeneşti europene privind regiunile naţionale, cazului Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, a cimitirului militar din Valea Uzului, fermierilor maghiari din Transilvania, respectiv cazului István Beke şi Zoltán Szőcs, consideraţi prizonieri politici.

Sursa: MTI

Redactia

Articole recente

Statul român ar putea plăti despăgubiri de până la 6,7 miliarde de dolari în procesul pentru aurul de la Roșia Montană

Executivul a menţionat că eventualele căi de atac la care ar putea face apel autorităţile române în acest caz se regăsesc în "Convenţia pentru reglementarea diferendelor relative la investiţii între state şi persoane ale altor state, încheiată la Washington la 18 martie 1965, ratificată prin Decretul Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România nr.62/1975".

STUDIU | Elevii români au încredere mai mare în instituţiile europene decât în cele naţionale

Rezultatele raportului european ICCS (International Civic and Citizenship Education Study) ne oferă date extrem de interesante, din perspectiva proiecţiei pentru viitor a ceea ce înseamnă cetăţenia europeană şi aderenţa la valorile de bază ale acesteia.

Psihologia, cel mai nou program de studii de licenţă la UMFST G.E. Palade Târgu Mureş

Admiterea la Psihologie se va realiza pe bază de concurs de dosare, iar criteriile de selecţie sunt stabilite pe baza mediei ponderate dintre media generală a anilor de studii pentru clasele IX-XI (60%) şi media aritmetică la disciplina relevantă (limba şi literatura română) pentru clasele IX-XI (40%).

Al doilea focar de rabie, confirmat la o vulpe în județul Satu Mare

Al doilea focar de rabie a fost confirmat la o vulpe în localitatea Micula Nouă

Mai multe articole de același fel

Formarea duală și dezvoltarea campusului din Toplița-Ciuc, cu un pas mai aproape de implementare

Miercurea-Ciuc se pregătește pentru un pas uriaș – împreună cu partenerii săi – pentru îmbunătățirea calității învățământului dual și pentru dezvoltarea centrului școlar din Toplița-Ciuc: un proiect de 121 milioane de lei, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență

Corpul de Control al Ministerului Educaţiei a dispus efectuarea unei inspecţii generale în legătură cu internatul prăbuşit din Odorheiu Secuiesc

Raportul Corpului de Control al Ministerului Educaţiei a fost finalizat, iar în acesta se solicită întocmirea unui raport semestrial privind toate activităţile desfăşurate în instituţia de învăţământ, respectiv se dispune efectuarea unei inspecţii generale.