Claudiu Sandu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov și șef al Asociației magistraților din aceeași localitate, susține că modificările legislative și lipsa tehnologiei au condus la situația de la Caracal, iar astfel de blocaje se pot repeta oricând dacă nu se schimbă regulile actuale.

“Codul spune că poți să intervii de la 6 dimineața. Orice alte comentarii și acuzații publice sunt inutile. Oamenii au respectat legea. Iar dacă vrem să căutăm sursa problemei, trebuie să căutăm pe cei care au dictat legea. Vina aparține celor care, de atâția ani, nu au implementat un sistem de localizare care să permită localizarea de precizie în 10 minute și intervenția la fața locului”, a spus Claudiu Sandu.

Există surse care susțin că Direcția de Operațiuni Speciale are de fapt tehnică pentru localizarea cu precizie a unui telefon. Iar Alexandra a sunat de 3 ori la 112 de pe acelaşi telefon, al suspectului, şi cel mai probabil din casa lui.

Membrii Forumului Judecatorilor susțin şi ei că, de fapt, prin modificarile legislative din ultimii ani, au fost avantajate persoanele cercetate și condamnate și a fost subfinanțat întregul sistem implicat în actul de justiție: ”Am atras atenţia asupra lipsei de reacţie a legiuitorului, care, după ce Curtea Constituţională, prin Decizia nr. 51/2016, a exclus Serviciul Român de Informaţii, care este singurul organism care deţine mijloace tehnice apte să intercepteze şi să localizeze rapid comunicaţiile telefonice, de la colaborarea cu organele de urmărire penală, nu a pus la dispoziţia acestora mijloace tehnice suficiente pentru a realiza anchete rapide şi eficiente”.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania