fbpx
9.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI BIHORPSD, ALDE, UDMR și PNL anunță că își dau mâna în Bihor...

PSD, ALDE, UDMR și PNL anunță că își dau mâna în Bihor pentru dezvoltarea județului

Publicat în

spot_img
spot_img

UDMR Bihor a anunţat, duminică, semnarea – alături de aliaţii din PSD și ALDE – a unui acord cu PNL, pentru a susţine împreună proiectele de dezvoltare ale judeţului, inclusiv pentru aducerea de curse externe pe Aeroportul din Oradea, subiect pe care liderii Consiliului Judeţean Bihor refuzaseră orice fel de colaborare cu Primăria Oradea. Acordul anunțat presupune și coalizarea eforturilor pentru repartizarea echitabilă a banilor către primăriile din judeţ.

Comunicatul a fost transmis presei locale înainte de prânz, în format editabil, nesemnat, neştampilat şi neînsoţit de nicio fotografie de la semnarea acordului ai cărui semnatari sunt preşedinţii celor patru formaţiuni politice la nivel de judeţ: Ioan Mang (PSD), Ciprian Blejan (ALDE), Cseke Attila (UDMR) şi Ilie Bolojan (PNL).

Potrivit documentului, chiar în aceeaşi zi, de 28 iulie, „liderii judeţeni ai PSD, ALDE, UDMR şi PNL au semnat un acord ce are ca scop dezvoltarea, lărgirea şi normalizarea colaborărilor politice la nivelul Consiliului Judeţean Bihor (CJB) şi Consiliului Local al municipiului Oradea (CMO)”, valabil până în 2024.

„Acordul urmăreşte o distribuire şi echilibrare a bugetelor autorităţilor administraţiei publice menţionate până la data constituirii CJB şi CMO, rezultate după alegerile autorităţilor administraţiei publice locale din anul 2024, începând cu anul în curs. Alocarea a jumătate din suma totală rezultată din cotele defalcate pentru unităţile administrativ-teritoriale, de către CJB va fi realizată în funcţie de necesităţile comunităţilor, solicitările acestora, bazată pe ponderea numărului primarilor fiecărei formaţiuni semnatare. Destinaţia celeilalte jumătăţi din suma totală rezultată din cotele defalcate pentru unităţile administrativ-teritoriale, va fi decisă de formaţiunile aflate la conducerea executivă a CJB, pe baza solicitărilor primite şi a priorităţilor stabilite de aceasta. Toate alocările se vor face cu respectarea prevederilor legale în vigoare. De asemenea, părţile semnatare au convenit susţinerea în comun, în toate demersurile lor, a unor proiecte importante pentru dezvoltarea judeţului Bihor şi a municipiului Oradea, cum ar fi realizarea tronsonului bihorean al Autostrăzii Transilvania, inclusiv al legăturii la nivel de autostradă cu municipiul Oradea, respectiv a proiectului Via Carpatia, susţinerea proiectelor de conectivitate feroviară către principalele direcţii din regiune, dezvoltarea infrastructurii Aeroportului Internaţional Oradea şi extinderea numărului de curse interne şi externe, finalizarea construcţiei Sălii multifuncţionale din municipiul Oradea şi susţinerea dezvoltării învăţământului universitar orădeanşi implementarea unor măsuri coerente pentru dezvoltarea turismului şi a economiei rurale din judeţul Bihor”, se arată în comunicat.

Informarea UDMR mai precizează că prevederile acordului semnat urmează să fie puse în aplicare „la nivelul tuturor autorităţilor administraţiei publice la care părţile au competenţă de acţiune”.

Potrivit acestuia, acordul semnat intră în vigoare imediat.

PSD, ALDE și PNL nu au venit până în prezent cu nicio poziție oficială referitoare la acest acord semnat.

Redactia

Articole recente

Cel mai vechi muzeu din România poate fi vizitat gratuit, duminică, cu ocazia împlinirii a 207 ani de la deschidere

Muzeul Naţional Brukenthal aniversează 207 ani de la deschiderea publică

Parlamentul României va găzdui o expoziţie cu fotografii din Ţinutul Secuiesc şi regiunea în care trăiesc ceangăii

Expoziţia intitulată "Paradisul evitat", cu imagini din Ţinutul Secuiesc şi regiunea în care trăiesc ceangăi, a artistului fotograf Gyula Ádám, originar din Miercurea Ciuc, urmează să fie vernisată, în data de 5 martie, la Bucureşti, în Parlamentul României.

ADR Vest a lansat un nou apel de proiecte | Peste 40 de milioane de euro pentru firmele din Regiunea Vest

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest a lansat un nou apel de proiecte în cadrul Programului Regional Vest 2021-2027, destinat microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii din regiune, care au la dispoziție 41,25 milioane euro pentru investiții.

Papa Francisc a numit Nunţiul Apostolic în România şi Republica Moldova

Papa Francisc l-a numit pe Excelenţa Sa, Mons. Giampiero Gloder, Arhiepiscop titular de Telde, Nunţiu Apostolic în România şi Republica Moldova.

Mai multe articole de același fel

Memoria profesorului Barbu Ştefănescu, onorată la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea

Volumul omagial "Studia Interdisciplinaria - In Memoriam Magistri Barbu Ştefănescu" a fost dedicat amintirii celui care a fost directorul Muzeului Ţării Crişurilor, decan al Facultăţii de Istorie - Geografie, prorector şi director al Centrului de Studii Doctorale al Universităţii din Oradea.

O pianistă din Ucraina, invitata Filarmonicii orădene în concertul „Armonii excepţionale”

Pianista Anna Fedorova, din Ucraina, va fi invitata Filarmonicii orădene în concertul săptămânal de joi, intitulat "Armonii excepţionale", ce va avea loc sub bagheta dirijoarei Mihaela Cesa-Goje, în sala de concerte Enescu-Bartok.