fbpx
24.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSĂNĂTATEStudiu: Dependenţa de telefoane mobile crește riscul de obezitate

Studiu: Dependenţa de telefoane mobile crește riscul de obezitate

Publicat în

spot_img
spot_img

Dependenţa de telefoane mobile poate duce la o creştere semnificativă în greutate şi la dezvoltarea a numeroase afecţiuni potenţial mortale, potrivit unui nou studiu preluat de agenția de presă chineză Xinhua.

Persoanele aflate la vârsta adultă tânără care utilizează telefoanele mobile mai mult de de cinci ore pe zi au un risc cu 43% mai mare de a dezvolta obezitate şi alte afecţiuni asociate, inclusiv boli cardiace, potrivit cercetătorilor din Columbia.

„Petrecerea unui timp îndelungat în faţa telefonului mobil contribuie la dezvoltarea unor comportamente sedentare şi reduce timpul dedicat activităţii fizice, crescând riscul de deces prematur, diabet, boli cardiace, diferite tipuri de cancer, disconfort osteoarticular şi simptome musculo-scheletice”, a precizat Mirary Mantilla-Morron, specialistă în reabilitare vasculară şi pulmonară la Universitatea Simon Bolivar (SBU) din Columbia.

La studiul desfăşurat în perioada iunie-decembrie 2018 au participat 1.060 de studenţi, 700 femei şi 360 de bărbaţi, cu vârste de 19-20 de ani, care frecventau Facultatea de Ştiinţe Medicale a SBU.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că studenţii care folosesc un timp îndelungat telefoanele mobile ”au o probabilitate de două ori mai mare de a consuma băuturi răcoritoare, alimente fast food, dulciuri, snackuri şi de a avea o activitate fizică redusă”.

Mantilla-Morron, care este şi autoarea principală a studiului, spune că este ”important ca populaţia să ştie şi să fie conştientă de faptul că, deşi tehnologia mobilă este fără îndoială atractivă pentru funcţiile sale multiple, portabilitate, confort, acces la numeroase servicii, surse de informaţie şi divertisment, ar trebui să fie folosită şi pentru îmbunătăţirea obiceiurilor şi comportamentelor sănătoase”.

O potenţială legătură între tehnologie şi obezitate necesită o analiză suplimentară, în contextul în care peste 1,9 miliarde de adulţi din întreaga lume erau supraponderali în 2016, dintre care 650 de milioane, obezi, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

„Am determinat de asemenea că timpul pe care o persoană îl petrece utilizând diferite tehnologii – în special folosirea prelungită a telefoanelor mobile – este asociat cu dezvoltarea obezităţii”, a mai precizat cercetătoarea.

Articole recente

VIDEO | Iuliu Winkler: Există corupție în Parlamentul European, dar nu trebuie să generalizăm; Sunt practici condamnabile

Deputatul european Iuliu Winkler (UDMR/EPP) a declarat în podcast-ul ”Transilvania Vobește” de la Știrile Transilvaniei, că există corupție în PE, dar cei care au astfel de practici condamnabile sunt deferiți Justiției, care își face treaba cu brio.

FORM/ University- o experiență studențească de neuitat

La începutul acestei veri echipa FORM/ din Cluj-Napoca a venit cu o idee minunată...

Primăria Timişoara a câştigat procesul cu proprietarii Ştrandului termal și va primi 7,5 milioane de lei

Primăria Timişoara a câştigat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie un proces cu proprietarii Ştrandului termal de pe malul Canalului Bega, care nu mai plăteau chirie de aproape zece ani

Concert de deschidere a turneului internațional „Carmen Sylva – 180”, la Castelul Peleș din Sinaia

Participarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile

Mai multe articole de același fel

STUDIU | 1 din 15 bărbați din România riscă să fie diagnosticat cu cancer pulmonar până la 75 de ani

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara, Centrul de Oncologie Oncohelp și MSD România lansează inițiativa #GrijadePlămâni, o campanie de conștientizare a simptomelor cancerului pulmonar și a factorilor de risc asociați celui mai frecvent tip de cancer din România și cu cea mai ridicată mortalitate