fbpx
16.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSTIRI EXTERNECum vrea Rusia să stăpânească discreționar bazinul Mării Negre

Cum vrea Rusia să stăpânească discreționar bazinul Mării Negre

Publicat în

spot_img
spot_img

Rusia se pregăteşte să transforme Marea Neagra într-o zonă pe care să o controleze în totalitate, sub pretextul prevenirii ameninţărilor la adresa infrastructurii energetice a Federaţiei Ruse şi a Turciei, informează duminică agenţia de presă Ukrinform, citându-l pe expertul ucrainean Mihail Gonciar, preşedintele Centrului pentru studii globale “Strategia XXI” din Kiev.

Informația este preluată de către colegul nostru, analistul militar Radu Tudor, care scrie pe blogul său că, potrivit expertului ucrainean Mihail Gonciar, Rusia a stabilit interdicţie pentru circulaţia maritimă în zonele pe unde ar urma să treacă gazoductul TurkStream. Ele coincid cu ruta prevăzută pentru Blue Stream.

“Aceasta înseamnă că Rusia se pregăteşte să transforme Marea Neagra în aşa-numita ‘ora Z’ într-o zonă pe care să o controleze în totalitate, sub pretextul neutralizării ameninţărilor la adresa infrastructurii energetice, considerată de o importanţă strategică pentru Rusia şi Turcia”, scrie într-un comentariu Mihail Gonciar postat pe pagina sa Facebook.

În opinia sa, aceasta este o idee mai veche a Rusiei. Moscova se îndreaptă către acest obiectiv sistematic şi în mod consecvent, combinând strategii militare şi energetice, susţine el, făcând referire la articole din presa rusă.

În special, el citează un articol de acum 20 de ani publicat în “Nezavisimoie voennoie obozrenie” cu titlul “Flota în apărarea Blue Stream”, în care se afirma că Rusia este alungată din Oceanul mondial, iar marina SUA “pune stăpânire din ce în ce mai agresiv pe teatrul de operaţiuni militare din Marea Neagră”. În aceste condiţii, “doar Flota Rusiei din Marea Neagră poate asigura securitatea acestei artere energetice”, scria comentatorul rus.

La ora actuală, consideră expertul ucrainean, Rusia dă de înţeles SUA şi NATO că şi ea poate alunga nave străine, cel puţin din Marea Neagră, pe care o consideră că i-ar aparţine.

Prin astfel de acţiuni, Kremlinul continuă să studieze reacţia NATO şi, înainte de toate, a SUA cu privire la restrângerea libertăţii de navigaţie, apreciază Mihail Gonciar, potrivit căruia actul de agresiune împotriva a trei nave militare ucrainene, sechestrate în noiembrie trecut de Gărzile de coastă ruse în apropiere de strâmtoarea Kerci, nu a dus la consecinţe grave pentru Rusia, notează Ukrinform, citata de Agerpres.

Articole recente

Geoparcul Țara Hațegului a fost revalidat ca sit UNESCO

Geoparcul Țara Hațegului, administrat de Universitatea din București, revalidat ca sit UNESCO

Antal Árpád cere ajutorul Ursulei Von Der Leyen în problema urșilor din țara noastră

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe a declarat că se va adresa Președintei Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen, pentru a extinde şi la urşii bruni proiectul său de revizuire în cazul lupilor.

ANM: Temperaturile vor rămâne mai ridicate decât ar fi normal, până spre finalul lunii octombrie

Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal în toată ţara.

CFR anunță condiţii speciale de circulaţie între staţiile Simeria – Arad, în perioada 22 – 28 septembrie 2023

O măsură necesară pentru menţinerea continuităţii traficului feroviar de călători în perioada lucrărilor feroviare aflate în execuţie în staţia CF Ilteu.

Mai multe articole de același fel