Primăria municipiului Hunedoara face pași timizi pentru a promova personalitatea celui pe care Papa Calixt al III-lea îl numea „atletul cel mai puternic al lui Cristos”, organizând în august prima ediție a unui festival medieval în cinstea voievodului Transilvaniei, Ioan Huniade (Ioan de Hunedoara)/Hunyadi János/Johann Hunyadi/Janko Sibinjanin.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Primăria municipiului Hunedoara anunță printr-un comunicat de presă organizarea între 9 și 11 august a primei ediții a festivalului medieval ”Ioan de Hunedoara”, eveniment ce se va desfășura în centrul municipiului şi în curtea exterioară a Castelului Corvinilor.

Vineri, 9 august, imediat după lăsarea serii, pe Bulevardul Dacia şi pe centrul pietonal al municipiului, va avea loc o paradă la care participă Fanfara Petreşti, Ordinul Cavalerilor de Hunedoara, Garda Cetăţii Deva, Garda neagră a Regelui Matia, Ordinul Scutierilor de Mülbach, Ordinul Cavalerilor de Mediaş, Paladinii de Terra Medies, Ansamblul Renaissance Deva, Cavalerii de Târgu Mureş, Suita Principesei Maria Szechy, supranumită Venus de Murani, Echipajul Principelui Transilvan, și Ansamblul de cimpoaie Hollóének  din Ungaria.

Sâmbătă, 10 august, în cea de-a doua zi a festivalului, curtea exterioară a Castelului Corvinilor va găzdui o tabără medievală, cu ateliere meșteșugărești, întreceri cavalereşti, prezentări de arme și dansuri medievale. Seara va urma o gală de operă la care au fost invitaţi artiştii Operei de stat din Ruse, Bulgaria. Organizatorii anunță că ziua de sâmbătă se va încheia cu un spectacol de video-mapping şi lumini arhitecturale, spectacol ce își propune reconstituirea simbolică a bătăliei cu turcii de la Belgrad din 22 iulie 1456.

Tot sâmbătă, în centrul municipiului Hunedoara, va concerta Horia Brenciu.

Duminică, 11 august, vor fi depuse coroane de flori la statuia lui Ioan de Hunedoara, din centrul municipiului, iar tabăra medievală va continua la castel. Cei prezenți vor fi invitați la un al doilea concert al Operei de Stat din Ruse, urmând ca seara să se încheie cu un foc de artificii.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania