Şi maghiarii de peste hotare pot accesa creditul de nevoi personale Diákhitel 1 – a explicat directorul executiv al Diákhitel Központ Zrt. la emisiunea Bună dimineaţa, Ungaria (Jó reggelt, Magyarország!) difuzată marţi dimineaţă de Radio Kossuth.

Péter Magyar a spus că peste douăzeci de mii de studenţi maghiari sunt înscriși la universităţi din Transilvania, însă doar câteva zeci se folosesc de posibilitatea creditării.

Pentru solicitare este nevoie de contractul de studii (atestarea statutului de student) tradus în limba maghiară şi cont bancar deschis în Ungaria, a menţionat directorul.

Acesta a subliniat: scopul este ca în Ungaria şi în tot Bazinul Carpatic să nu existe un tânăr care să nu poată efectua studii superioare, deoarece nu îi permit condiţiile familiale sau alte
circumstanţe.

Magyar a detaliat că în cadrul programului Diákhitel 1, creditul are o dobândă de 1,99 la sută şi un plafon maxim de 70 de mii de forinţi (213 euro) pe lună, ce poate fi solicitat într-un semestru de cel mult cinci ori. Sumele solicitate în cadrul programului Diákhitel 2, pentru acoperirea taxelor de studiu, nu au dobândă. 20 la sută din studenţii de la taxă folosesc această posibilitate de creditare.

Pentru solicitarea ambelor categorii de credite este nevoie de un contract valabil de studii, iar ramburasarea lor începe la patru luni după obţinerea diplomei de studii, iar rambursarea anticipată este posibilă oricând, fără comision, a spus directorul instituţiei de credit, adăugând că studenţilor nu le pune probleme rambursarea creditului.

Péter Magyar a menţionat şi că de la 1 octombrie va fi demarat un program de creditare pentru nevoi lingvistice, iar suma acordată va fi de 500 de mii de forinţi (1.525 de euro), care trebuie rambursaţi în cinci ani. În cazul unui examen de limbă promovat, dobânda iniţială de 1,99 la sută devine zero.

Sursa: MTI

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.