Guvernul Poloniei elimină impozitul pe venit pentru aproximativ două milioane de tineri, potrivit unei legi care va intra în vigoare în această săptămână, relatează CNN, o măsură care face parte din încercările de a stopa migraţia în număr mare a tinerilor polonezi.

Potrivit textului de lege, polonezii care au mai puţin de 26 de ani şi care câştigă mai puţin de 22.547 de dolari pe an, vor fi scutiţi de la plătirea impozitului pe venit (18%), începând cu 1 august.  Scutirea este semnificativă, având în vedere că salariul mediu în Polonia este de aproximativ 15.700 dolari pe an.

Prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, a spus că scutirea de taxe va aduce noi oportunităţi pentru cei tineri, „oportunităţi similare celor din ţările occidentale”, precizează Digi24.

La momentul susţinerii legii în Parlament, Morawiecki a argumentat că 1,7 milioane de cetăţeni polonezi au părăsit Polonia în ultimii 15 ani. „E ca şi cum întreaga populaţie a Varşoviei ar fi părăsit ţara. Este o pierde imensă”, a spus prim-ministrul polonez.

„Această stare de fapt trebuie să se termine, tinerii trebuie să rămână în Polonia”, a mai adăugat el.

În context, Guvernul de la Varşovia a precizat că în jur de 2 milioane de persoane vor fi eligibile pentru scutirea de taxe.

Potrivit rapoartelor ONU, Polonia este țara cu a doua cea mai mare diaspora în Europa.

Credit foto: Shutterstock

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania