Prestigiosul premiu Friedrich Nietzsche, acordat în Germania, a fost atribuit regretatei filosoafe maghiare Agnes Heller, relatează miercuri MTI.

Decizia de a o onora pe Heller în semn de recunoaştere a operei sale a fost luată la începutul lunii iunie, cu şase săptămâni înainte de decesul acesteia, a anunţat miercuri Fundaţia Friedrich Nietzsche cu sediul în Naumburg.

Fundaţia a adăugat că Heller se numără printre cei mai influenţi filosofi moderni.

Premiul a fost acordat pentru prima dată de landul Saxonia-Anhalt în 1996 pentru o lucrare eseistică sau filosofică în limba germană, împreună cu 15.000 de euro.

Heller a decedat la data de 19 iulie, la vârsta de 90 de ani, în timp ce înota în lacul Balaton.

Ea este autoarea a 40 de cărţi pe teme de etică, filosofie şi teorie politică.

Agnes Heller s-a născut la 12 mai 1929 la Budapesta. Ea a fost eleva unuia din principalii gânditori ungari ai secolului al XX-lea, filosoful marxist Georg Lukacs (1885-1971).

Agnes Heller a ajuns unul din principalii animatori ai “Şcolii de la Budapesta”, curent critic al socialismului ungar care s-a dezvoltat după insurecţia din 1956 în capitala Ungariei zdrobite de trupele sovietice.

Considerată disidentă, persecutată de regimul comunist în anii 1970, această fiică a unei familii de evrei al cărei tată a murit deportat la Auschwitz, s-a exilat pentru a preda în Australia şi la New York unde a ocupat catedra lui Hannah Arendt.

Revenită în Ungaria în anii 2000, ea a devenit o figură a opoziţiei intelectuale faţă de puterea naţionalistului conservator Viktor Orban.

Ea a făcut parte din grupul de intelectuali străini invitaţi la Palatul Elysee la câteva zile după alegerile europene din mai pentru a marca angajamentul lor împotriva ascensiunii naţionalismului. 

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania