Un grup de 30 de copii etnici maghiari din oraşul Săcueni participă, în perioada 29 iulie -2 august, la o tabără pentru asimilarea şi aprofundarea limbii române în mod distractiv, ce are loc în ştrandul termal din oraş, fiind organizată de asociaţia locală “Scola Nostra”, cu sprijinul Consiliului Judeţean Bihor.

“Tabăra este menită să ofere posibilitatea copiilor din regiune să asimileze cunoştinţe de limba română într-un mod jucăuş, interactiv. Copiii îşi dezvoltă competenţa de comunicare în limba română, abilitatea de exprimare şi vocabularul, în modalităţi nonformale. Oferim astfel şi posibilitatea unui schimb de experienţe lingvistice şi culturale între copii, atât prin activităţile zilnice, cât şi în cadrul serilor de dans popular, cu cântece folclorice sau altele”, a precizat Antal Noemi, organizator, citat de Agerpres.

Tabăra are loc în spaţiul Ştrandului termal din oraş şi reuneşte copii cu vârste cuprinse între 10 şi 14 ani din zona oraşului Săcueni, dar şi din satele comunei vecine, Cherechiu. În fiecare zi, copiii primesc micul dejun şi masa de prânz la restaurantul din ştrand, iar seara sunt transportaţi acasă. Copiii participă, între orele 10,00-12,00 şi după-masa, la activităţi de tip interactiv cu profesoara de limba română, Minerva Crişan, alături de patru însoţitori şi voluntari locali.

Programul fiecărei zile include jocuri şi programe de timp liber, scăldat, activităţi culturale, chiar şi vizite în Oradea, la Grădina zoologică sau un tur al oraşului.

Proiectul taberei, aflată la cea de-a doua ediţie, se adresează copiilor care nu au cunoştinţe solide de limba română şi este implementat cu sprijinul Direcţiei de Dezvoltare şi Implementare Proiecte din cadrul CJ Bihor, cu o finanţare de 3.000 de lei, alături de 10% cofinanţarea organizatorilor.

Populaţia oraşului Săcueni este, potrivit recensământului efectuat în 2011, de 11.526 de locuitori, majoritatea locuitorilor fiind maghiari (74,54%). Liceul teoretic “Petofi Sandor” din oraş oferă şcolarizare în două secţii: română şi maghiară.

Asociaţia “Scola Nostra” funcţionează din anul 2004 şi se implică în viaţa şcolii prin realizarea unor proiecte şi activităţi în care sunt implicaţi elevii şcolii, dar şi profesorii instituţiei. În continuarea taberei de limba română, urmează, săptămâna viitoare, o tabără de limba germană, apoi o alta pentru amatorii de biciclete, o altă tabără de fotbal – cu peste 40 de copii şi o alta ecologică. 

Sursa: Agerpres
Credit foto: Béres Csaba 

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania