Acesta este un articol primit pe adresa redacției de la domnul Vasile Luca din satul Boian, comuna Bazna, județul Sibiu. Îi mulțumim pe această cale și vă invităm să îi citiți rândurile în care ne povestește despre cea de-a X-a ediție a întâlnirii fiilor satului care a avut loc recent.

De curând am avut prilejul să mă conving, nu știu a câta oară, despre dreptatea și adevărul cuvintelor pline de înțelesuri ale poetului Lucian Blaga, cel care atât de frumos spunea că  ”veșnicia s-a născut la sat”. Este un fapt confirmat la fiecare întâlnire a fiilor satului nostru, la momentele sărbătorești de peste an și – cred eu – este un adevăr care se verifică în toate celelalte așezări ascunse printre dealuri, așezări care au dăinuit peste veacuri și unde timpul și trecerea vremilor își are o altă valență. E aici, în sate precum al nostru, un alt ritm ancestral, un ritm în care bolta cerească, acea în-roită cupolă a nopților în strălucire de stele, are o altfel de trecere.

La fel sunt diminețile cu rouă, foșnetul liniștitor al pădurii, cântecul păsărilor, chiar și aerul înmiresmat de florile câmpului, dar și viața tihnită a oamenilor de la țară, toate legate de înălțarea odată cu zorile prin sfânta cruce cu acel curat și  de ajutor cuvânt de nădejde și credință la tot ceasul din vreme: ”Doamne ajută-mi!”

În  Satul Boian aflat în județul Sibiu, un sat aparținător de cunoscuta comună – sau, poate mai bine spus, stațiune turistică Bazna, ca de fiecare dată din an în această lună a lui Cuptor are loc întâlnirea ”Fiilor satului”. Am ajuns la a X-a ediție a evenimentului plasat cumva ca o mică comoară  în salba atâtor sărbători organizate cu fast și la care participă toată suflarea comunității și nu numai.

Oameni iubitori de frumos vin – sau, poate mai bine spus, se întorc precum păsările cerului purtând acea nostalgie în suflet și lăsând să se vadă sub pleoape o lacrimă, mărgăritar de mare preț la ei acasă – fie și pentru câteva zile, de pe toate meleagurile unde i-a  purtat destinul.

Sărbătoarea a început cu o slujbă de rugăciune  ținută de un sobor de preoți locali. De asemenea au participat ca invitați: Președinta Consiliului Județean –doamna Daniela Câmpean,  deputatul Parlamentar – Constantin Șovăială, primarul de la Valea Lungă –Vasile Pușcă, primarul comunei Dârlos – Ioan Lupu, domnul primar de la Blăjel – Marius Mărginean cât și alți invitați.

Sărbătoarea fiilor satului Boian 2019 s-a desfășurat având  sprijinul nemijlocit al primăriei, respectiv al primarului LUCIAN GLIGOR SCUMPU, a  Consiliului local  al comunei Bazna, viceprimarului Adrian Ioan Babă, cât și ajutorul unui sponsor local de mare ispravă.

Din scurtele alocuțiuni ale oficialităților prezente s-au desprins cuvinte de laudă la adresa oamenilor din Boian, la adresa primarului nostru, spunând printre altele că sărbătoarea fiilor satului vine și completează în mod fericit dorința de dialog, buna înțelegere, nevoia de a petrece, a te simți bine, alături de cântecul, dansul și voia bună.

Lucruri făcute cu sufletul și inima ce leagă prietenii mai trainice decât orice discurs. Președinta Consiliului Județean Sibiu, reliefând activitatea primarului Lucian Gligor, fiu al satului, a spus că acesta este văzut ca unul dintre cei mai  bine cotați și harnici primari din întreg județul. Vorbind despre ”Fiii satului” ca despre un eveniment de familie, doamna Câmpean a spus că e important ca aceste relații statornicite să fie păstrate, afirmând că de câte ori poposește pe aceste binecuvântate meleaguri se încarcă cu energie pozitivă, pentru că, ”în orice comunitate sănătoasă cum e cea din satul Boian, ne aduce o stare de bine, un loc în care păstrarea credinței, apropierea de Dumnezeu sunt lucruri mai presus de forfota vieții”.

A plăcut tuturor celor prezenți modul în care doamna Câmpean și-a încheiat discursul spunând că ”acolo unde este credință și lucrurile merg bine”.

Pentru cei care nu știu foarte multe despre micul și frumosul nostru sat, merită să vă spun că acesta a fost atestat documentar din anul 1309. Caz inedit de interes istoric, impunătoarea și măreața biserica parohială luterană  poartă pecetea Capului de bour cu o stea intre coarne și o roză alături, stema marelui voievod Ștefan Cel Mare.   

Biserica  luterană din satul Boian, a fost construită în anul 1404,  întreaga așezare a acelor vremi făcând parte  din domeniul Cetății de Baltă, fiind stăpânit de unii domni ai Moldovei, începând cu Ștefan cel Mare. Este vorba de o danie din partea regelui Ungariei pentru a putea servi la un eventual refugiu în cazul unor vremi de restriște pentru capetele încoronate acelor vremi.

Boișenii, după cum arată hotarele în miez de vară, sunt oameni harnici, drept dovadă câmpurile lucrate. Cei  tineri, cei care încă nu au luat drumul strinătățurilor, fac naveta la diferite întreprinderi din Mediaș. Mare parte dintre săteni  se ocupă  de  creșterea animalelor, a  vacilor cu lapte, oilor,  sau cresc renumitul  porc de Bazna, devenit un adevărat

Există în localitatea Bazna și un ”Festival al Porcului de Bazna” cu produse diversificate și foart căutate și apreciate de cei care cunosc însemnătatea unei mese și trai sănătos.

Comuna Bazna se poate mândri că are în fruntea acestei așezări un primar harnic, destoinic și apropiat oamenilor și nevoilor lor, alături de  un om pe măsură, viceprimarul Adrian Ioană–Babă. Amândoi sunt preocupați de lucrurile bine făcute în această comună. Drept dovadă sunt drumurile asfaltate, apa și canalizarea în cele trei sate, cu școală, grădiniță, cămin cultural, utilități publice care înlesnesc cetățenilor apropierea de tot ce este bun pentru întreaga comună.

Tradițiile, obiceiurile, portul, straiele românești  sunt păstrate cu sfințenie, mai cu seamă perpetuarea acestor scumpe odoare ținute în lada de zestre a tot ce are românul mai de preț. Toți ne dorim să fie perpetuate în rândul tinerilor tot ceea ce satul și comunitatea are mai sfânt și anume, portul și jocul popular tradițional românesc.

La reușita acestui spectacol dat în cinstea întâlnirii ”Fiilor satului” au urcat pe scenă interpreți locali iubiți. este vorba despre grupul vocal al ansamblului ”Coconița – Școala gimnazială Bazna, Alin Mathias cu cele două flori ale lui, Ansamblul ”Purtata” Mediaș, soliștii Antonia Glogovețan, lăsleanca Lorena Filipescu,  Bianca Crețu și Radu Dumitru, tot mai îndrăgiții frați Denisa și Nicușor Balu, familia Simion Surdu cu cele două fete  Ana Maria, Mădălina și fiul  Rareș la clape, cunoscutul instrumentist Adi Neamțu, voce  Dorel Savu.

A fost o zi binecuvântată în care muzica, voia bună, bucatele alese pentru întreg satul cât și pentru toți invitații, a făcut ca până noaptea târziu oamenii să petreacă, să se simtă cu adevărat le ei acasă.

La Mulți ani,  oameni frumoși din satul Boian!

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania