Mai multe obiective istorice de interes din județul Sălaj vor fi digitalizate și incluse într-un program de conservare a patrimoniului numit ”Pixels for Heritage” pe care îl derulează Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului.

Astfel, în perioada imediat următoare, monumente precum Castelul Bay din Treznea, Conacul și cripta familiei Jósika din Surduc sau Conacul Hatfaludy din Hida, dar și alte monumente istorice și arheologice din județul Sălaj vor fi scanate utilizându-se tehnici fotogrammetrice, atât de la sol, cât și de la joasă altitudine, producând pe lângă modele 3D și ridicări topografice, modele digitale ale terenului de înaltă precizie și analize H-RTI.

Pixels for Heritage este un program-platformă, interinstituțional, al cărui scop este acela de a crea o direcție coerentă în sfera digitalizării patrimoniului mobil și imobil cu un segment cronologic cuprins între preistorie și epoca contemporană.

Pixels for Heritage urmărește realizarea de modele digitale fotogrammetrice 3D pentru monumente istorice și situri arheologice din Sălaj, conservarea și restaurarea digitală a patrimoniului cultural construit supus unor riscuri de distrugere sau aflat în stare avansată de degradare, dar și sprijinirea proiectelor și programelor de restaurare a monumentelor istorice prin furnizarea de informații detaliate pentru realizarea studiilor științifice și a proiectelor de restaurare. De asemenea, proiectul își propune să contribuie la actualizarea Listei Monumentelor Istorice și a Repertoriului Arheologic Național și să promoveze patrimoniul cultural folosind noile tehnologii și mediul online.

Rezultatele proiectului pot fi monitorizate pe pagina de Facebook dedicată:  https://www.facebook.com/mjiazinpPFH/, precum și pe site-ul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău (muzeuzalau.ro) și paginile de Facebook și Instagram ale acestuia.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania