Premierul a declarat, joi, că vor aproba mai multe măsuri pentru ca toţi pacienţii să aibă acces la medicamente şi servicii performante. Viorica Dăncilă a mai declarat ca pacienţii cu afecţiuni grave care nu pot fi tratate în sistemul public să beneficieze de decontarea tratamentelor în străinătate.

Pe pagina de Facebook Știrile Transilvaniei găsiți cele mai importante știri ale momentului, opinii și analize. Dați-ne LIKE!

”Vom aproba în şedinţa de astăzi mai multe măsuri pentru creşterea accesului pacienţilor la medicamente şi servicii medicale performante. Astfel, vom completa legislaţia pentru a permite pacienţilor cu afecţiuni grave care nu pot fi tratate în sistemul public, să beneficieze de decontarea tratamentelor efectuate în străinătate sau asigurate de furnizori privaţi de servicii medicale din România”, a declarat, joi, înainte de începerea şedinţei de Guvern, premierul Viorica Dăncilă.

La rândul ei, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat că procedurile medicale indisponibile în spitalele de stat din România vor fi decontate de Ministerul Sănătății și în clinicile private din țară, dacă acestea le oferă, nu doar în străinătate, așa cum se întâmpla până acum. Măsura a fost aprobată astăzi de Guvern printr-o Ordonanță de Urgență. Sorina Pintea spune că este vorba despre “o măsură așteptată de pacienții din România”.

“Pentru procedurile care nu se fac în spitalele publice din România, Ministerul Sănătății aprobă dosare pentru plecarea în străinătate a pacienților care au nevoie de aceste proceduri. Am considerat foarte util pentru pacienți precizarea unei excepții: dacă aceste proceduri se realizează în România, în sistemul privat, atunci aceste proceduri pot fi decontate pacienților care solicită”, a anunțat ministrul Sănătății, la finalul ședinței de Guvern.

Sorina Pintea a subliniat că “este foarte important pentru un pacient să i se vorbească în limba maternă, este foarte important să i se asigure suportul familiei, pentru că face parte din procesul de vindecare.”

“Este o măsură despre care am vorbit încă din luna martie, iată că suntem la momentul la care am modificat Legea 95, legea sănătății, creând premisele rezolvării acestei probleme”, a adăugat Sorina Pintea.

Practic, pacienții cu afecțiuni grave, pentru care nu pot fi asigurate servicii medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, pot beneficia de tratamente în străinătate sau asigurate de furnizorii privați de servicii medicale din România. Prin aceasta reglementare se creează cadrul legal în vederea modificării Ordinului 50/2004, astfel încât tratamentele acordate în unități spitalicești din străinătate, precum și cele acordate de furnizorii privați de servicii medicale din România, să fie suportate din bugetul Ministerului Sănătății, anunță instituția condusă de Sorina Pintea.

“Criteriile de selectare a furnizorului de servicii medicale pentru pacienții care nu pot fi tratați în sistemul public de sănătate vor fi aceleași pentru furnizorii din străinătate și din țară. Pacienților cu afecțiuni extrem de grave care au nevoie de tratamente pe care nu le putem asigura în sistemul public de sănătate, trebuie să le acordam șansa de a se putea trata și în România, nu doar în străinătate, dacă acest lucru este posibil. În primul rând, este important pentru că oferim pacientului acces la tratamente cu eliminarea unor costuri importante, cum ar fi cele cu transportul și cazarea în străinătate. De asemenea, putem vorbi și de asigurarea unui confort al comunicării în aceeași limbă în relația pacient-personal medical, comunicarea medic-pacient fiind foarte importantă în rezolvarea problemelor de sănătate. Nu în ultimul rând, putem vorbi și de o economisire a unor sume importante, ceea ce ne va permite să asigurăm accesul la tratamentele necesare pentru un număr cât mai mare de pacienți”, 
a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Măsura este prevăzută în Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

OUG prevede că “Prin excepție de la prevederile art. 1, pot fi finanțate din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătății și serviciile medicale acordate de furnizorii privați de servicii medicale din România pentru pacienții cu afecțiuni deosebit de grave pentru care se impune trimiterea la tratament în străinătate”.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, anunțase, în martie anul acesta, că are în vedere această măsură.

Sorina Pintea a anunțat atunci că ia în calcul extinderea prevederilor Ordinului 50/2004 și la furnizorii privați de servicii medicale din țară. În prezent, Ordinul 50/2014 prevede accesul pacienților la tratamente decontate în străinătate atunci când acestea nu sunt disponibile în sistemul public din țară.