“Casa Tradiţiilor” (“Hagyományok Háza”) din Budapesta organizează prima sa universitate de vară la Călugăreni, în judeţul Mureş. Evenimentul durează de astăzi până duminică, este gratuit şi oferă participanţilor prezentări şi ateliere de lucru, iar seara, concerte şi seri de dans popular maghiar.

Localitatea Călugăreni se află aproape de Târgu Mureş şi reprezintă un loc emblematic al culturii transilvănene. Liderul franciscanilor din Călugăreni a fost János Kájoni (Ioan Căianu), autorul Cantionale Catholicum şi al codicelui care îi poartă numele; învăţământul şcolar a pornit aici, în mănăstire, în cadru bisericesc, iar mai târziu a fost mutat la Târgu Mureş.

“Călugăreni reprezintă leagănul educaţiei din zona Târgu Mureş, locul în care a fost înfiinţată prima şcoală, iar anul acesta sărbătorim 390 de ani de la naşterea lui János Kájoni, liderul mănăstirii franciscane. În plus, în acest mic sat din Transilvania s-au născut personalităţi ca Sándor Kacsó, jurnalist, sau interpretul de cântece populare maghiare şi umoristul Sándor Széllyes, liderul legendarului ansamblu popular maghiar “Székely Népi Együttes”, îl citează comunicatul pe László Kelemen, directorul general al “Casei Tradiţiilor”.

Prin organizarea primei universităţi de vară de la Călugăreni, “Casa Tradiţiilor” revine la aceste rădăcini. La eveniment, unde intrarea este gratuită, participanţii pot alege dintr-o ofertă de peste 50 de programe. Au fost invitaţi experţi din Ungaria şi din Transilvania, care vor prezenta, în cadrul unor prezentări şi ateliere de lucru, bunele practici în transmiterea tradiţiilor.

Prezentările care vor avea loc dimineaţa vor fi urmate de ateliere de lucru, care au fost programate pentru după-amiază, având ca subiect muzica populară, dansul popular, poveştile populare, cântecele populare şi meşteşugurile. La universitatea de vară se doreşte prezentarea acelor procedurile metodologice deja consacrate, care şi în această comunitate locală pot juca un rol important în procesul de transfer aş cunoştinţelor.

La concertele şi serile de dans sunt aşteptaţi şi cei care doresc să se distreze. Pe lângă transferul de cunoştinţe, o temă importantă a evenimentului mai este şi bucuria de a fi împreună, bucuria de a face parte dintr-o comunitate.

Universitatea de vară se va încheia duminică printr-o slujbă care va avea loc la biserica franciscană din localitate şi care va fi susţinută de călugărul franciscan Csaba Böjte.

Un program detaliat al evenimentului este disponibil pe pagina de Facebook a evenimentului.

Sursa: MTI

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.