Peste 20 de mii de persoane au protestat ieri în Piaţa Victoriei din București, iar celebrul pianist german Davide Martello a cântat în mijlocul manifestanţilor. Mitingul s-a desfășurat fără incidente majore. Manifestaţii de protest au fost şi în marile oraşe din ţară: Cluj, Sibiu, Sighișoara, Brașov.

Pe pagina de Facebook Știrile Transilvaniei găsiți cele mai importante știri ale momentului, opinii și analize. Dați-ne LIKE!

Chiar dacă nu a avut amploarea mitingurilor din alte localități, protestul de la Sighișoara a fost unul foarte vizibil, întrucât micul burg transilvan este plin de turiști străini, mulți fiind nedumeriți în legătură cu ceea ce se întâmpla acolo. Ba chiar, unii s-au oferit să ajute cu bani.

”Dorim să se schimbe tot ce nu este în ordine în țară. Sperăm că se va schimba în bine România. Până atunci vom ieși în stradă ori de câte ori este nevoie, dar mai ales vom discuta cu cât mai mulți oameni, să nu mai voteze în necunoștință de cauză, să nu mai stea în casă sau pe terasă când este vorba să se aleagă viitorul țării, viitorul copiilor lor”, a declarat Dana Ligia Ilin, traducător de profesie dar și inițiator al protestului de ieri.

Mai mulți turiști străini au interacționat cu protestatarii, iar o tânără nemțoaică – după ce a aflat ce reprezintă pancartele și pentru ce protestează oamenii – a întrebat dacă poate contribui cu bani pentru a susține și ea cu ceva ideea de stat de drept în țara noastră. Sigur, demersul a fost refuzat de cei prezenți, însă a fost lăudată dorința ei de a fi parte din această mișcare.

”Este trist. Pe plan național, politicienii ne-au coborât atât de jos, sub limita suportabilului încât situația devine tot mai îngrijorătoare, datorită incompetenței care a dus la haosul în care a căzut tot statul român și instituțiile lui. Trebuie intervenit de urgență pentru a le redresa. Fără o reformă serioasă  a statului și  instituțiilor lui, România nu mai poate continua așa. S-a căzut mult prea jos! ”, declarat și Carmen Farczadi, o altă protestatară de la Sighișoara.

La Cluj-Napoca s-au adunat, în Piaţa Unirii, câteva sute de persoane. Oamenii au avut steaguri tricolore şi ale UE şi pancarte cu mesaje precum „112-suni azi, vine mâine”, „Nu veţi scăpa de puşcărie”, „Demisia guvern mafiot” sau „Dragă guvern, românii nu vă mai vor. Vrem demisia Guvernului Dăncilă”.

Aproximativ 400 de persoane au protestat și pe străzile din Sibiu, cerând demisia Guvernului şi o justiţie independentă. Oamenii s-au adunat pe platoul din Piaţa Unirii din Sibiu, având steaguri tricolore şi ale Uniunii Europene. Sibienii strigă „Justiţie, nu corupţie”, „Afară, afară cu PSD din ţară”, „PSD ciuma roşie” şi „Să vă fie frică, Sibiul se ridică”. În jurul orei 19.40, protestatarii au plecat în marş pe străzile oraşului, scandând „Demisia” şi „Afară cu PSD din ţară”.

Și în Brașov câteva sute de persoane au mărșăluit și au strigat lozinci împotriva Guvernului.

Corespondență de la Vasile Luca, din Sighișoara
Credit foto: Vasile Luca