Sunt unii (sa le spunem Agora) care cred ca vremea lui Iohannis a cam trecut. Ca a rezistat relativ bine, desi fara prea multa truda, in lupta cu balaurul PSDragnea. Dar, deasemenea, ei cred ca presedintele Iohannis da si semne de ofilire. Tocmai acum cand avangarda opiniei publice demonstreaza pentru reforme. Opinia publica e impartita. Agora il priveste pe Iohannis cu neincredere: prea putine facute si prea multe nefacute. Presedintele are si laudatori, iohannistii, cei care, disperati de opresiunea PSDragnea, si-l imagineaza pe Iohannis ca pe un mesia salvator.

Iohannistii ii gasesc presedintelui scuze dupa scuze : “presedintele stie ce face”; “presedintele e ocupat”; “nu va luati de presedinte”, “presedintle ne-a salvat de Dragnea”, “cine se leaga de Iohannis e PSD-ist sau securist”; …; etc. etc. Atitudinea asta este frustranta dar de inteles, daca luam in considerare disperarea in care ne-am aflat cu totii in 2017-2019. Agora, insa, il acuza pe presedinte de moliciune si cateodata chiar de actiuni care, adevarat sau nu, au fost favorabile PSD-ului.

In consecinta, daca Iohannis nu pledeaza energic pentru schimbarea guvernului inainte de prezidentiale, mare minune daca nu va fi huiduit in plina campanie electorala. PNL-ul va incerca sa acopere rusinea, iar jandarmeria (Pristandă obedientă noii puteri) va abandona PSD-ul si va face cordon la mitingurile PNL. Ceea ce va produce si mai multa neincredere si nemultumire in Agora.

Discursurile presedintelui, care ar trebui sa entuziasmeze electoratul, sunt ca “o supa reincalzita”. Texte reciclate care nu inspira masele. Le serveste ca un metronom obosit, de parca citeste cotele apelor Dunarii. Frazele sunt dezlanate, lipsite de idei si pot fi re-aranjate in orice ordine. Cine ii scrie cuvantarile, ar trebui concediat. Chiar nu se gaseste un adviser in tot Cotroceniul sa il invete pe presedinte cum sa citeasca cu intonatie? Chiar daca ii ignoram oratorismul, ce ne promite Iohannis “over and over” este, pe cat de necesar, pe atat de lipsit de inspiratie reformatoare.

Auzim cel mai mult de nevoia de normalitate, demnitate, aflarea adevarului, etc. Toate astea sunt bune si frumoase, dar nu auzim mai nimic despre schimbari de substanta in organizarea de stat si in sub-cultura romana a superficialitatii (care a infectat tot ce avem mai bun). Cultul superficialitatii si distrugerea valorilor sunt in realitate principalele cauze ale situatiei in care ne aflam. Poate Iohannis cu PNL-ul la remorca sa rezolve asemenea probleme – sa ne ofere o reforma? Care este planul PNL de modernizare a Romaniei? Cum facem ca functionarul de la baza statului (de care ne lovim zi de zi) sa capete profesionalism si harnicie? Nu suntem asa de naivi sa ne imaginam ca politistii din Caracal si Galati atata asteptau – o cuvantare de la Iohannis – ca se le treaca incompetenta si nesimtirea? Daca intra Iohannis cu Dancila in turul 2, dorim din toata inima ca Iohannis sa castige. Dar, daca intra cu Barna in turul 2, hmmmm … merita sa ne mai gandim. Nu stim cat de priceput o fi Barna, dar Romania are in 2019 sansa la o schimbare istorica.

Trebuie sa ne hotaram. Continuam traditia veche, pe drumul cunoscut cu coada intre picioare, aplaudand un alt “domnitor luminat, sau luam taurul de coarne? Cu toate meritele lui incontestabile, Johannis aduce din ce in ce mai mult cu un om al sistemului. Un politician de moda veche, vertical fata de coruptie, dar incapabil sa modernizeze ceva. Cred ca Agora il va trage de urechi daca se iveste ocazia. Poate nu suficient sa il detroneze, dar suficient sa il treaca transpiratiile.

Ce va castiga Romania dupa alegerile prezidentiale cu Iohannis invingator?
– PSD nu are nici o sansa la guvernare in 2020.
– ”Duamna” de Videle va ateriza inapoi la cratiţă si chiftele.
– Prestigiul USR/PLUS va creste, exact inainte de alegerile din 2020
– USR/PLUS+PNL+PMP+UDMR+minoritati > 60% = guvernare prin compromise.
– Orban nu isi poate pune poalele in cap si PNL-ul va trebui sa se reformeze.
– Ponta (cel fara moralitate) tot pe tusa.

Vremea lui Iohannis va trece insa. Chiar daca castiga prezidentialele, schimbarile vor fi inevitabile. Ficusul de Cotroceni va da domol din cap cand si cand, va aparea de doua ori pe televizor in patru ani. De ceva putem fi siguri: Iohannis in al doilea mandat, nu va pierde nici o ocazie sa plece iar cu bicicleta, sa se duca la ski la Paltinis sau la odihna la Neptun. Obosit de atata truda, dom Presedinte o va lua agale “pas cu pas” spre un alt popas.

Jalnic Apus de soare!

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania

2 COMENTARII

  1. “vertical față de corupție” asta e bună! Pe când era primar la Sibiu a făcut nenumărate cadouri mafiei retrocedărilor (și unul bine cunoscut sie însuși) dar nefiind vorba de PSD bănuiesc că nu se pune… Delapidarea proprietății publice și promovarea în funcții a personelor obediente și manevrabile (mai ales femei) este moștenirea adevărată a acestui “ficus” trufaș.

Comments are closed.