Cei mai buni interpreţi la tulnic si-au demonstrat măiestria la Albac, într-un concurs unic în țară

Data:

Numerosi interpreţi din zona Munţilor Apuseni au participat, duminică, la cea de-a III-a ediţie a Concursului de interpretare la tulnic “In memoriam Elena Pogan”, eveniment desfăsurat în cea de-a doua zi a Târgului Naţional de Turism Rural de la Albac. Concursul, unicul de acest fel din ţară, a reunit concurenţi cu vârste diferite, care au încercat să îsi demonstreze în faţa unui juriu de specialisti măiestria la tulnic, instrument tradiţional al Ţării Moţilor. 

În urma competiţiei premiul I i-a revenit interpretei Geanina Oneţiu din Câmpeni, pe locul II s-a clasat Florina Ramona Pogan din satul Verdesti, comuna Avram Iancu, iar pe III – Lenuţa Fiţ din comuna Avram Iancu. 

Concursul de interpretare la tulnic “In memoriam Elena Pogan” poartă numele celei care în urmă cu aproape 60 de ani a înfiinţat primul grup de tulnicărese din România. ELENA POGAN (20 iunie 1925 – 13 decembrie 2010) s-a născut în Avram Iancu, a absolvit Institutul Pedagogic si a fost profesor de chimie, biologie si muzică în comuna natală. În toamna anului 1960 a înfiinţat Grupul de tulnicărese, primul de acest fel din ţară, iar în anul 1962 a absolvit cursurile Şcolii Populare de Artă, secţia dirijat. An de an a deschis Sărbătoarea tradiţională ,,Târgul de Fete de pe Muntele Găina” si a participat la numeroase spectacole pe plan local, naţional si internaţional. Tulnicul, instrumentul pe care l-a iubit si pe care l-a promovat, este un instrument muzical aerofon, cu formă tubulară, deschisă la ambele capete, care produce sunete muzicale cu ajutorul curentului de aer dirijat prin interiorul său. Artizanii din Ţara Moţilor confecţionează tulnice numai din lemn de molid, sub formă tronconică, dreaptă, deschisă la ambele capete, cu lungime variind între 1,5 m si 3 m. În alcătuirea tulnicului intră două doage lustruite, lipite cu răsină si fixate cu cercuri de jneapăn de salcie sau de brad. 

Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac a continuat, duminică, 11 august 2019, cu vizitarea expoziţiilor deschise în ziua precedentă, dar si cu o demonstraţie de gastronomie tradiţională realizată de reprezentanţii pensiunilor din zonă. Acestia au gătit în aer liber, la ceaun, mâncări tradiţionale din Apuseni. La ora 12:00, în centrul comunei, s-au desfăsurat jocuri de iniţiere în orientare turistică susţinute de reprezentanţii cluburilor de turism participante. 

Pe scena din centrul Albacului a avut loc, începând cu ora 14:00, Concursul de interpretare la tulnic “In memoriam ELENA POGAN” – ediţia a III-a, iar de la ora 15:30 a început un amplu spectacol folcloric deschis de Tulnicăresele din Albac si Ansamblul Folcloric “Albăceana” din Albac. În spectacol au evoluat interpreţii Maria Dan Păucean, Simona Costin si Ionuţ Mates, Mirela Mănescu, Ioana Maria Ardelean, Mariana Deac. Spectacolul va continua cu evoluţia Ansamblului Jidvei România (“Junii de la Jidvei” – “Fetele de la Jidvei”) si solistii vocali: Lorena Adam, Iulia Şchiau, Andrei Ivănus, Oana Horhat, Dumitru Stroe, Radu Adam, Ionela Răspop, Daniela Popa, Aurelian Adam, Aurel Lupu, Cristina Todor, Alexandru Urs, Cărălina Furdui, Cătălin Rus, Raluca Dulău, Ovidiu Axente, Iulia Banciu, Ioana Agârbicean, Nicusor Balu, Andrei Banciu, Denisa Balu, Cătălin Noja, Adina Popa, Iulian Bic, Florina Oprea, Gabriel Bucur, Oana Marian, Alexandru Popescu, Alexandra Băcilă, Andrei Todea, Ionela Stani, Gabriela Oancea. Ansamblul Folcloric “Augustin Bena” al Judeţului Alba, dirijat de Alexandru Pal, a întregit spectacolul alături de solistii vocali Maria Filimon, Floricica Moga, Nicolae Plută, Dorina Nariţa, Nicolae Tuhuţ si Ansamblul de dansuri coordonat de Alexandra si Flaviu Mîrza. 

Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac este organizat de Consiliul Judeţean Alba, prin Centrul de Cultură “Augustin Bena” Alba si Primăria Comunei Albac, în parteneriat cu Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic si Cultural Filiala Alba. Târgul este, alături de alte evenimente culturale si de promovare turistică, o marcă înregistrată a Consiliului Judeţean Alba.

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

La Ciugud a fost readusă la viață una dintre cele mai vechi îndeletniciri: plutăritul

În cadrul festivalului dedicat acestei ocupații tradiționale, o plută de lemn a fost încărcată cu sare și a fost refăcut simbolic o parte din traseul pe care îl parcurgeau acum 2 mii de ani, plutașii.

Accident pe DN 1, aproape de Sebeș. O persoană este rănită grav

O persoană a fost rănită într-un accident produs vineri pe DN1, în apropiere de Sebeş, în urma coliziunii dintre un camion şi un autoturism, eveniment soldat cu blocarea traficului în zonă.

Lacul Ursu și Drumul Sării, locuri emblematice pentru sănătate în Centrul României, modernizate cu sprijinul financiar al Uniunii Europene

In acest an, Ziua Lacului Ursu beneficiaza de o celebrare memorabila prin dezvelirea unei plachete dedicate acestui loc cu totul special si marcheaza, de asemenea, inceputul unei campanii de o luna de promovare a revitalizarii zonelor verzi si a crearii de conditii de viata mai bune pentru cetatenii Regiunii Centru a Romaniei.

”Zilele muzicale Carl Filtsch” vineri și sâmbătă, la Sebeș

Municipiul Sebeș, prin Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, organizează vineri și sâmbătă un eveniment omagial dedicat memoriei muzicianului Carl Filtsch (1830-1845), născut la Sebeș și considerat unul dintre cei mai mari pianiști ai secolului al XIX-lea și cel mai strălucit discipol al marilor compozitori Frédéric Chopin și Franz Liszt.