fbpx
3.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI ALBACei mai buni interpreţi la tulnic si-au demonstrat măiestria la Albac, într-un...

Cei mai buni interpreţi la tulnic si-au demonstrat măiestria la Albac, într-un concurs unic în țară

Publicat în

spot_img
spot_img

Numerosi interpreţi din zona Munţilor Apuseni au participat, duminică, la cea de-a III-a ediţie a Concursului de interpretare la tulnic „In memoriam Elena Pogan”, eveniment desfăsurat în cea de-a doua zi a Târgului Naţional de Turism Rural de la Albac. Concursul, unicul de acest fel din ţară, a reunit concurenţi cu vârste diferite, care au încercat să îsi demonstreze în faţa unui juriu de specialisti măiestria la tulnic, instrument tradiţional al Ţării Moţilor. 

În urma competiţiei premiul I i-a revenit interpretei Geanina Oneţiu din Câmpeni, pe locul II s-a clasat Florina Ramona Pogan din satul Verdesti, comuna Avram Iancu, iar pe III – Lenuţa Fiţ din comuna Avram Iancu. 

Concursul de interpretare la tulnic „In memoriam Elena Pogan” poartă numele celei care în urmă cu aproape 60 de ani a înfiinţat primul grup de tulnicărese din România. ELENA POGAN (20 iunie 1925 – 13 decembrie 2010) s-a născut în Avram Iancu, a absolvit Institutul Pedagogic si a fost profesor de chimie, biologie si muzică în comuna natală. În toamna anului 1960 a înfiinţat Grupul de tulnicărese, primul de acest fel din ţară, iar în anul 1962 a absolvit cursurile Şcolii Populare de Artă, secţia dirijat. An de an a deschis Sărbătoarea tradiţională ,,Târgul de Fete de pe Muntele Găina” si a participat la numeroase spectacole pe plan local, naţional si internaţional. Tulnicul, instrumentul pe care l-a iubit si pe care l-a promovat, este un instrument muzical aerofon, cu formă tubulară, deschisă la ambele capete, care produce sunete muzicale cu ajutorul curentului de aer dirijat prin interiorul său. Artizanii din Ţara Moţilor confecţionează tulnice numai din lemn de molid, sub formă tronconică, dreaptă, deschisă la ambele capete, cu lungime variind între 1,5 m si 3 m. În alcătuirea tulnicului intră două doage lustruite, lipite cu răsină si fixate cu cercuri de jneapăn de salcie sau de brad. 

Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac a continuat, duminică, 11 august 2019, cu vizitarea expoziţiilor deschise în ziua precedentă, dar si cu o demonstraţie de gastronomie tradiţională realizată de reprezentanţii pensiunilor din zonă. Acestia au gătit în aer liber, la ceaun, mâncări tradiţionale din Apuseni. La ora 12:00, în centrul comunei, s-au desfăsurat jocuri de iniţiere în orientare turistică susţinute de reprezentanţii cluburilor de turism participante. 

Pe scena din centrul Albacului a avut loc, începând cu ora 14:00, Concursul de interpretare la tulnic „In memoriam ELENA POGAN” – ediţia a III-a, iar de la ora 15:30 a început un amplu spectacol folcloric deschis de Tulnicăresele din Albac si Ansamblul Folcloric „Albăceana” din Albac. În spectacol au evoluat interpreţii Maria Dan Păucean, Simona Costin si Ionuţ Mates, Mirela Mănescu, Ioana Maria Ardelean, Mariana Deac. Spectacolul va continua cu evoluţia Ansamblului Jidvei România („Junii de la Jidvei” – „Fetele de la Jidvei”) si solistii vocali: Lorena Adam, Iulia Şchiau, Andrei Ivănus, Oana Horhat, Dumitru Stroe, Radu Adam, Ionela Răspop, Daniela Popa, Aurelian Adam, Aurel Lupu, Cristina Todor, Alexandru Urs, Cărălina Furdui, Cătălin Rus, Raluca Dulău, Ovidiu Axente, Iulia Banciu, Ioana Agârbicean, Nicusor Balu, Andrei Banciu, Denisa Balu, Cătălin Noja, Adina Popa, Iulian Bic, Florina Oprea, Gabriel Bucur, Oana Marian, Alexandru Popescu, Alexandra Băcilă, Andrei Todea, Ionela Stani, Gabriela Oancea. Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” al Judeţului Alba, dirijat de Alexandru Pal, a întregit spectacolul alături de solistii vocali Maria Filimon, Floricica Moga, Nicolae Plută, Dorina Nariţa, Nicolae Tuhuţ si Ansamblul de dansuri coordonat de Alexandra si Flaviu Mîrza. 

Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac este organizat de Consiliul Judeţean Alba, prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba si Primăria Comunei Albac, în parteneriat cu Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic si Cultural Filiala Alba. Târgul este, alături de alte evenimente culturale si de promovare turistică, o marcă înregistrată a Consiliului Judeţean Alba.

Redactia

Articole recente

”Timișoara Muzicală” își va deschide peste câteva zile porțile, în capitala Banatului

Opera Gala, Turandot sau Otello sunt doar câteva dintre spectacolele de operă la care timișorenii și nu numai își pot cumpăra deja bilete, în vreme ce Filarmonica Banatul este pregătită să pună în scenă o serie de recitaluri și concerte simfonice care cu siguranță vor satisface și cele mai exigente pretenții ale melomanilor.

Corona Braşov a câştigat titlul de campioană la hochei

CSM Corona Braşov a câştigat, miercuri seara, Campionatul Naţional de hochei pe gheaţă şi a realizat o triplă istorică, după ce în acest an a cucerit Cupa României şi s-a impus în competiţia regională Erste Liga.

Corvinul Hunedoara s-a calificat în finala Cupei României

Finala Cupei României va avea loc pe 15 mai, la Sibiu.

O tânără din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional „Ilie Micu” de la Sibiu

Gabriela Silvia Vişinescu de la Şcoala Populară de Arte din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional de Interpretare Vocală "Ilie Micu" din Sibiu, secţiunea Muzică uşoară, care a avut loc la Sala Thalia.

Mai multe articole de același fel