Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului din cadrul Consiliului Judeţean Covasna va organiza între 13-15 septembrie, în Sfântu Gheorghe, cea de-a treia ediţie a Festivalului kürtőskalács-ului şi al deliciilor dulci, un eveniment gastronomic menit să promoveze zona şi tradiţiile locale.

Pe pagina de Facebook Știrile Transilvaniei găsiți cele mai importante știri ale momentului, opinii și analize. Dați-ne LIKE!

În cadrul festivalului va avea loc şi un concurs de preparat kürtőskalács, pentru desemnarea celui mai bun colac secuiesc glazurat cu zahăr ars.

„Am început pregătirile pentru Festivalul deliciilor dulci, unde personajul principal va fi kürtőskalács. Scopul evenimentului este promovarea acestui produs secuiesc şi vom organiza şi un concurs de pregătit kürtőskalács. În fiecare an dorim să găsim kürtőskalács-ul anului. De asemenea, şi anul acesta, între 13-15 septembrie, în Sfântu Gheorghe va avea loc festivalul acesta, unde vor concura mai multe echipe care produc kürtőskalács. Se fac înscrieri, suntem în pregătire, deci aşteptăm echipele care vor să concureze la acest eveniment”, a declarat Kopacz Zsuzsa, reprezentanta Asociaţiei pentru Promovarea Turismului Covasna.

La prima ediţie au participat 11 echipe, iar premiul pentru cel mai bun kürtős tradiţional a fost câştigat de echipa „Bunicuţa” din Miercurea Ciuc, în timp ce premiul pentru cel mai bun kürtős făcut după o reţetă inovativă i-a revenit echipei „Indivino” din Sfântu Gheorghe, care a preparat un colac secuiesc presărat cu migdale, având la bază o reţetă veche de aproape o sută de ani.

La cea de-a doua ediţie, desfăşurată anul trecut, a fost preparat un colac secuiesc glazurat cu zahăr ars în lungime de 13 metri, pentru care s-au folosit 13 kilograme de făină, 13 ouă, vanilie, zahăr, apă şi drojdie. Aluatul a fost înfăşurat pe un buştean din lemn, după care a fost tapetat cu zahăr şi pus la rumenit pe jar până ce zahărul s-a caramelizat şi a prins o pojghiţă lucioasă. Momentul a fost imortalizat cu aparatele de fotografiat, iar apoi colacul a fost tăiat bucăţi şi împărţit zecilor de oameni prezenţi la eveniment.

„Judeţul Covasna are foarte multe oferit din punct de vedere gastronomic şi de aceea anual organizăm foarte multe festivaluri de acest gen”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Grüman Róbert.

Consiliul Judeţean Covasna a demarat în urmă cu aproape patru ani o campanie de promovare a kürtőskalács-ului şi a tipărit pliante în 19 limbi pentru a populariza istoricul, modul de preparare a acestei specialităţi culinare, precum şi produsele „înrudite” cu acesta.

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, originea acestui produs tradiţional este foarte veche, însă prima reţetă datează din anul 1784 şi provine din actualul judeţ Covasna, fiind consemnată de către contesa Mikes Maria din Zăbala.

Mai mulţi specialişti, care au refăcut „arborele genealogic” al kürtőskalács-ului, au descoperit că acesta are nouă „verişori” în Europa.

„Kürtős” în limba maghiară înseamnă burlan sau horn, denumirea produsului provenind de la asemănarea cu aceste obiecte.

Sursa: Agerpres

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.