Consilierii județeni din Hunedoara au aprobat astăzi majorarea tarifelor la metrul cub de apă cu 8 procente, iar pentru canalizare tariful pe metru cub crește cu 46 de procente, prețurile urmând să fie unitare pentru toată aria de operare a companiei județene Apaprod SA.

Metrul cub de apă potabilă produsă, transportată și distribuită pentru întreaga arie de operare a SC Apaprod SA Deva va costa 4,11 lei, fără TVA, iar tariful pentru canalizare – epurare va fi de 3,65 de lei/mc, fără TVA, noile prețuri fiind astăzi votate de către consilierii județeni cu toate că reprezentanții PNL s-au opus vehement măsurii respective.

„Aparod a solicitat o creștere a prețului la apă cu 8 % și a tarifului la Canal cu 46%. Noi, consilierii județeni ai PNL, am votat împotrivă, dar proiectul a trecut. Am cerut public să ni se explice: 1. Când a constatat managementul societății că fluctuațiile cheltuielilor salariale duc la falimentul firmei, de ce nu a propus majorări ale prețului/tarifului, funcție de aceste fluctuații, majorările salariale au avut loc din 2015 în fiecare an? 2. Apaprod a făcut un studiu de impact, astfel încât să vadă creșterea de tarif de aproape 23% în factură, cu cât reduce producția de apă? De exemplu, valoarea unei facturi medii la apă pentru o familie este de 100 lei, de luna viitoare la aceeași cantitate de apă consumată, suma finală va deveni cel puțin 120 lei. Dacă la pompă s-ar majora prețul carburantului cu 20%, oare ce efecte ar produce, nu cumva scăderea consumului?! 2. Managementul Apaprod avea obligația să prezinte altenative de redresare a acestei societăți, optimizarea fluxurilor financiare astfel încât să nu se ajungă într o astfel de situație 3. Astăzi, această societate a ajuns în situația dramatică în care, pe alocuri, i se taie gazul, pentru că nu are bani să-l plătească. La Geoagiu, de exemplu, de 5 luni nu se dau tichetele de masă angajaților. Atunci ne întrebăm dacă această majorare de preț/tarif salvează societatea sau merge în majorarea salariilor mari (cei 6 directori, șefi de toate tipurile, cu mașini, deplasări, delegații, cursuri, conferințe etc) și menținerea, la minimul pe economie, a salariilor celor mulți care muncesc în societate? Această majorare salvează societatea sau la inceputul anului viitor vom avea o alta solicitare de majorare? 4. Solicităm, în calitate de consilieri județeni și reprezentanți ai hunedorenilor, un plan de măsuri bine structurat, asftel încât să vedem efectele acestei majorări de preț, nu doar o împovărare a populației, pentru a salva salariații bine plătiți din conducerea Apaprod, Pentru toate aceste lucruri, pentru că astăzi nu avem răspunsuri la aceste întrebari, iî solicit demisia domnului Victor Arion, Consiliul Județean nu trebuie să permită ca hundeorenii să plătească incompetența managerială, indolența și lipsa de responsabilitate a conducerii Apaprod”, a declarat consilierul județean liberal, Ovidiu Vlad.

Imediat după adoptarea hotărârii, liberalii au solicitat demisia directorul general al Apaprod SA, Victor Arion.