13.7 C
Cluj-Napoca

Artiști din cinci țări concertează la a doua ediție Deva Jazz Festival

Publicat:

De la jazz-ul clasic la cele mai noi forme de exprimare artistică, iubitorii de muzică bună au ocazia și la a doua ediție a Deva Jazz Festival să se bucure de libertatea creatoare a unor artiști desăvârșiți. Evenimentul are loc între 30 august și 1 septembrie 2019 în Parcul Cetății din Deva, județul Hunedoara.

Artiști din cinci țări vin să concerteze la Deva, diversitatea stilurilor fiind asigurată și în acest an. Fiecare grup propune un program complex, unde instrumentele specifice muzicii de jazz slujesc admirabil talentul și profesionalismul muzicienilor invitați. Momentul de vârf al festivalului este asigurat de către MARTHA HIGH & THE SOUL COOKERS din Statele Unite.

„Regina muzicii soul” Martha High realizează o adevărată călătorie de explorare a moștenirii muzicale, aducându-vă vremurile al naibii de bune de odinioară, împreună cu The Soul Cookers !!! Martha High a cântat pe scenă cu James Brown timp de 30 de ani, fiind cea mai îndelungată colaborare de acest gen, iar în prezent, face turnee în întreaga lume ca solistă a trupei lui Maceo Parker, un alt vechi aliat al Godfather of Soul.

Meritele sale ca unul din cei mai de încredere colaboratori al lui Brown, fac din Martha High o contributoare incontestabilă la istoria muzicii soul. Ei au fost împreună la vestitul concert al lui James Brown de la Boston Garden din Aprilie 1968, în seara de după asasinarea lui Martin Luther King, când Brown a împiedicat prin simpla sa prezență pe scenă și prin mesajul pozitiv, escaladarea violențelor.

Martha a fost de asemenea alături de James Brown cu ocazia curajoasei călătorii în Vietnam, pentru a da spectacol în fața trupelor americane și la concertul Rumble In The Jungle din Zair, unde au avut 60,000 de spectatori, mai mulți decât la meciul George Foreman/Muhammad Ali, desfășurat sub același nume în Kinshasa.

Evenimentul nu se limitează doar la concertele susținute pe scenă de către grupurile invitate ci este condimentat cu workshop-uri și ateliere muzicale pentru copii, susținute de artiști și moderatori, la care curioșii pot lua contact pentru prima dată cu instrumente precum: vibrafon, tobe, percuții, claviaturi sau chitară. Moderatorii momentului ce va avea loc în fiecare zi de la ora 12,00 în filigoria din Parcul Cetății va fi asigurat de către Gabriel Hărăguș, Călin Sân, Nistor Purcariu, Alin Gheju.

Tot în jurul filigoriei din parc, pe toată durata festivalului, spectatorii dar și turiștii vor avea ocazia să cunoască o parte din creația artiștilor vizuali, membrii ai Asociației Artiștilor Fotografi din Județul Hunedoara –AAFH. Ei expun în aer liber peste 40 de lucrări de fotografie de mari dimensiuni, cu teme diferite, în special vizând Deva și Cetatea Devei sub genericul ANTE PORTAS 2.

Dintre noutățile ediției vă mai atragem atenția cu o lansare de carte „Nostimade muzicale” culese de muzicianul de jazz Johnny Bota de la Bega Blues Band, în care amatorii pot afla ce șotii și glume au făcut jazz-manii de-a lungul timpului.

Incursiuni în Istoria Jazz-ului

Incursiunile vor fi sustinute și în acest an de specialiști cu două scopuri: pentru a aduce în atenția publicului informații din istoria unui gen muzical ce a apărut la sfârșitul secolului al – XIX –lea, într-o formă teoretică dar și practică prin exemplificări live dar și pentru evitarea acelor momente de pauză tehnică. Momentul va avea loc in fiecare seară și va fi susținut de către Nistor Purcariu, Cornel Rusan și Mircea Goian, directorul artistic al festivalului.

Expoziție de sculptură

Un alt moment „Jazz și sculptură” cu lucrări ale artiștilor vizuali Ioan Șeu și Decebal Crăciun de la UAP Romania asigură sincretismul generos ce face din festivalul nostru un eveniment cultural de excepție.

Concert matinal la Deva Jazz Festival

Vă mai aducem în atenție Concertul matinal la Deva Jazz Festival ce va avea loc in fiecare dimineață a manifestării de la ora 11,00 și va fi asigurat de către vibrafonistul Nistor Purcariu (Giovani) și Mihai Alexandru la tobe.

Târg de viniluri

Târgul de viniluri – „Vinil Mania” un moment inedit în ediția din acest an se adresează iubitorilor de muzică înregistrată pe suport de vinil.

Jazz itinerant

O noutate pentru promovarea evenimentului în acest an este și proiectul „Alin Gheju Quartet”. Grupul se va deplasa în diferite locații atât în Deva cât și în Hunedoara și va susține mini concerte de jazz pentru a atrage atenția publicului către Deva Jazz Festival.

Voluntariat

Avem sprijinul eficient al unor tineri elevi de la Colegiul Național „Decebal” , care sunt voluntari și în acest an într-o experiență inedită la Deva. Vorbitori de engleză, germană, maghiară sunt de un real folos la ghidajul artiștilor.

Concursuri

O formă atractivă de a stimula publicul, turiștii prezenți la festival, este și acordarea celor veniți din alte localități la festival a câte 5 exemplare pe seară din deja faimosul tricou al evenimentului. Cu această ocazie vrem să testăm interesul pe care îl au amatori de jazz din alte localități dar și județe din vestul țării.

Echipa tehnică

Toți artiști care au evoluat pe scenă anul trecut au remarcat calitatea sunetului. La butoane, îl avem și în acest an pe domnul Bilă, un sunetist modest, politicos și foarte talentat. Vorbitor de limba engleză și maghiară el creează un mediu productiv în relația cu artiști prezenți la Deva Jazz Festival. Instalațiile de sunet și lumină sunt asigurate de către inimosul Ovidiu Miheț.

Hamace

La atmosfera specială din timpul Deva Jazz Festival va contribui și suita de hamace foarte căutate de cei mici. Un sentiment familial va domina parcul cetății Deva pe durata celor 3 zile de festival.

Nume cunoscute și recunoscute la nivel mondial asigură line-ului ediției:

PAPERJAM (RO),JANET EVRA TRIO (SUA),LETECKI PEKINEZERI (MK), MONSTEIN ENSEMBLE (CH),THE GAMBLERS – SREMSKA MITROVICA – (SRB), BLUE NOISE (RO), SORIN ZLAT QUINTET(RO),  STEEL JAZZ QUARTET&NISTOR PURCARIU (RO)

Din aceeași categorie

spot_img

Articole recente

spot_img