De 17 ani încoace, la fiecare sfârșit de vară, Cetatea Sighișoarei devine lăcașul ce adapostește o inestimabilă comoară: bogăția culturală a comunităților etnice din România. În fiecare an, sute de reprezentanţi ai tuturor etniilor din ţară s-au reunit aici sub umbrela unui festival unic. La fel va fi și la cea de-a 17-a ediție a Festivalului Intercultural ”ProEtnica” , eveniment care se va desfășura între 21 și 25 august.

Conform organizatorilor, se așteaptă o participare numeroasă, peste 600 de reprezentanţi ai tuturor etniilor din România, dar și cei ai minorității sorabilor din Germania, urmând să fie prezenți.

ProEtnica, îi va purta pe cei prezenți printr-un „univers divers” al vietii sociale, culturale si spirituale a comunitatilor etnice din Romania, etalat prin spectacole de muzica, dans, poezie si teatru, activitati interactive cu publicul, expozitii de arta contemporana, lansari de carti si publicatii, vizionari de filme, bal interetnic, standuri de mestesugari, expozitii culinare, dezbateri si mese rotunde, publicatii, spectacole intercomunitare.

Potrivit organizatorilor există o secţiune nouă în acest an, o latură care în anii trecuţi nu a fost aşa accentuată. Este vorba de literatura minorităţilor sau a scriitorilor care scriu despre minorităţi. Pentru aceasta există un salon literar, în care scriitori ai minorităţilor naţionale, precum şi scriitori care scriu despre minorităţi îşi prezintă operele, organizează dezbateri, lecturi, prezentări, expoziţii, lansări de carte’, a declarat directorul Festivalului, Volker Reiter.

Programul artistic al Festivalului cuprinde momente de dans şi muzică tradiţionale, susţinute de peste 50 de ansambluri ale minorităţilor naţionale, care vor evolua pe scena amplasată în Piaţa Cetăţii, iar în Cetatea Medievală vor fi amplasate standuri ale meşteşugarilor, cât şi standuri de prezentare ale minorităţilor naţionale.

Volker Reiter a precizat că ProEtnica mai cuprinde şi o serie de secţiuni tradiţionale precum ”Agora dialogului intercultural”, constând în prelegeri, mese rotunde, simpozioane, de asemenea va avea şi teatru, expoziţii comune de artă cu lucrări ale artiştilor contemporani din rândul minorităţilor naţionale.

Una dintre serile ProEtnica 2019, cea din 22 august, va fi o seară grecească care se va încheia cu un recital susţinut de Ionuţ Galani, iar în data de 24 august vor concerta Bucharest Klezmer Band împreună cu Maia Morgenstern.

Programul complet poate fi consultat aici: https://www.proetnica.ro/images/program/Program-ProEtnica-2019.pdf