Păpăraia de Gurghiu, câștigătoarea concursului de gătit din cadrul Festivalului Văii Gurghiului

Data:

Păpăraia de Gurghiu, un fel de mâncare specific zonei, a câştigat concursul de gătit al celei de-a XIV-a ediţii a Festivalului Văii Gurghiului, desfăşurat în acest sfârşit de săptămână pe platoul Fâncel din Munţii Gurghiului, în cadrul unei competiţii în care s-au întrecut gospodinele din patru localităţi.

Păpăraia câştigătoare a fost gătită după o reţetă originală, având ca ingrediente principale ouă de casă, carne şi cârnaţi din untură pusă la borcan, castraveţi covăsiţi, iar desertul care a însoţit-o a constat în urdă proaspătă adusă de la stână.

Juriul a fost format din jurnalista Crina Lazslo, Gadjy Maria din Reghin şi Sanda Viţelar, din partea Consiliului Judeţean Mureş, iar Marele Premiu pentru cea mai bună păpăraie a fost atribuit comunei Gurghiu, cu unanimitate de voturi, Acesta a constat într-un viţel, iar fiecare echipă a primit câte o damigeană ca premiu de participare.

“Păpăraia sau papa cum se numeşte pe Vale este o mâncare de bază simplă, delicioasă şi rapidă. Doresc să felicit toate echipele participante, sunt oameni minunaţi care în fiecare an ne prezintă bucate savuroase care ne aduc aminte de copilărie. Este pentru al treilea an în care fac parte din acest juriu şi este o onoare de fiecare dată. Anul acesta preparatul dat ca temă a fost păpăraia şi vă pot spune că toate echipele au fost la mare înălţime. Cei de la Gurghiu au avut un plus dat de faptul că păpăraia a fost pregătită pe foc de lemne şi avea un gust deosebit”, a declarat Sanda Viţelar, consilier pe comunicare în cadrul Consiliului Judeţean Mureş, citată de Agerpres.

Festivalul Văii Gurghiului este organizat anual de către comunităţile situate pe valea râului Gurghiu, alături de Consiliul Judeţean Mureş, fiind menit să promoveze tradiţiile şi meşteşugurile zonei, care, în mare parte, sunt foarte bine conservate.

Sursa: Agerpres
Credit foto: Consiliul Județean Mureș

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

Lacul Ursu și Drumul Sării, locuri emblematice pentru sănătate în Centrul României, modernizate cu sprijinul financiar al Uniunii Europene

In acest an, Ziua Lacului Ursu beneficiaza de o celebrare memorabila prin dezvelirea unei plachete dedicate acestui loc cu totul special si marcheaza, de asemenea, inceputul unei campanii de o luna de promovare a revitalizarii zonelor verzi si a crearii de conditii de viata mai bune pentru cetatenii Regiunii Centru a Romaniei.

Orsolya Moldován, reprezentanta mureșenilor la Festivalul de la Cannes

Festivalul de Film de la Cannes este în plină desfășurare. Filmul R.M.N., în regia lui Cristian Mungiu, având în distribuţie mai mulți actori maghiari din România, a avut premiera sâmbătă, 21 mai, în cadrul Competiţiei oficiale.