Dr. Ioan Rațiu (n. 19 august 1828, Turda/Torda/Thorenburg, Marele Principat al Transilvaniei – d. 4 decembrie 1902, Sibiu/Nagyszeben/Hermannstadt, Austro-Ungaria), a fost un om politic și avocat, român transilvănean, unul din întemeietorii Partidului Național Român din Transilvania, al cărui președinte a fost între 1892-1902. A fost unul din principalii autori ai Memorandumului adresat în 28 mai1892 împăratului Francisc Iosif I/Franz Josef I/Ferenc József I în numele națiunii române din Transilvania.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Este descendent al familiei nobiliare Rácz de Nagylak/Rațiu de Noșlac din Turda, atestată în Transilvania de la sfârșitul sec. al XIV-lea și reînnobilată în anul 1625 de către principele Gábor Bethlen/Gabriel Bethlen (von Iktar).

Dr. Ioan Rațiu la 70 de ani (1898)

Studiile primare le-a urmat la prima școală românească din Turda, înființată în anul 1785, în casele Bisericii Greco-Catolice din Turda Nouă(în germană Neu-Thorda, în maghiară Újtorda). Școala purta titulatura de „Școala Împărătească”, fiind subvenționată de către Împăratul Iosif al II-lea/II. József/Joseph II. și sprijinită de către Episcopul greco-catolic Ioan Bob.

Studiile medii le-a efectuat la Gimnaziul Greco-catolic din Blaj/Blasendorf/Balázsfalva și la Liceul Piarist din Cluj/Kolozsvár/Klausenburg, iar în 1847 a fost admis la Seminariul teologic din Blaj, de unde episcopul Ioan Lemeni l-a trimis la Seminariul central din Budapesta.

A participat la revoluția și la războiul civil din 1848-1849, împreună cu fratele său Partenie, verii săi primari Ioan Rațiu (tribunul),Nicolae Mureșan și Alexandru Arpadi, sub comanda căpitanul cezaro-crăiesc Gratze.

Semnatarii Memorandului

După revoluție, în anul 1850, Ioan Rațiu a început studiul dreptului la Viena, de unde s-a întors în 1854 la Pesta, unde a urmat doctoratul in drept. A obținut titlul de doctor in drept in anul 1857 la Budapesta cu teza: Theses ex universa jurisprudentia et scientiis politicis.

A început avocatura la Budapesta, apoi a activat la Cluj, iar în 1860 s-a înscris în baroul Sibiu, unde și-a deschis propriul cabinet.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania