Dr. Ioan Rațiu (n. 19 august 1828, Turda/Torda/Thorenburg, Marele Principat al Transilvaniei – d. 4 decembrie 1902, Sibiu/Nagyszeben/Hermannstadt, Austro-Ungaria), a fost un om politic și avocat, român transilvănean, unul din întemeietorii Partidului Național Român din Transilvania, al cărui președinte a fost între 1892-1902. A fost unul din principalii autori ai Memorandumului adresat în 28 mai1892 împăratului Francisc Iosif I/Franz Josef I/Ferenc József I în numele națiunii române din Transilvania.

Este descendent al familiei nobiliare Rácz de Nagylak/Rațiu de Noșlac din Turda, atestată în Transilvania de la sfârșitul sec. al XIV-lea și reînnobilată în anul 1625 de către principele Gábor Bethlen/Gabriel Bethlen (von Iktar).

Dr. Ioan Rațiu la 70 de ani (1898)

Studiile primare le-a urmat la prima școală românească din Turda, înființată în anul 1785, în casele Bisericii Greco-Catolice din Turda Nouă(în germană Neu-Thorda, în maghiară Újtorda). Școala purta titulatura de „Școala Împărătească”, fiind subvenționată de către Împăratul Iosif al II-lea/II. József/Joseph II. și sprijinită de către Episcopul greco-catolic Ioan Bob.

Studiile medii le-a efectuat la Gimnaziul Greco-catolic din Blaj/Blasendorf/Balázsfalva și la Liceul Piarist din Cluj/Kolozsvár/Klausenburg, iar în 1847 a fost admis la Seminariul teologic din Blaj, de unde episcopul Ioan Lemeni l-a trimis la Seminariul central din Budapesta.

A participat la revoluția și la războiul civil din 1848-1849, împreună cu fratele său Partenie, verii săi primari Ioan Rațiu (tribunul),Nicolae Mureșan și Alexandru Arpadi, sub comanda căpitanul cezaro-crăiesc Gratze.

Semnatarii Memorandului

După revoluție, în anul 1850, Ioan Rațiu a început studiul dreptului la Viena, de unde s-a întors în 1854 la Pesta, unde a urmat doctoratul in drept. A obținut titlul de doctor in drept in anul 1857 la Budapesta cu teza: Theses ex universa jurisprudentia et scientiis politicis.

A început avocatura la Budapesta, apoi a activat la Cluj, iar în 1860 s-a înscris în baroul Sibiu, unde și-a deschis propriul cabinet.

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.