17.6 C
Cluj-Napoca

Maia Morgenstern vine la ”ProEtnica” Sighișoara, festivalul care transformă orașul în capitala interculturală a Europei

Publicat:

Îndrăgita actriță Maia Morgenstern este unul dintre invitații de onoare ai celei de-a XVII-a ediții a festivalului „ProEtnica” de la Sighişoara, eveniment ce începe mâine și care, timp de cinci zile, transformă orașul într-o adevărată capitală interculturală a Europei. Spre deosebire de ipostaza cu care ne-am obișnuit, cea de actriță, Maia Mogenstern vine de această dată în calitate de solistă, alături de Bucharest Klezmer Band, formație cu care va susține un concert sâmbătă, 24 august, de la ora 21.00.

Cea de-a XVII-a ediție a „ProEtnica – Festival Intercultural Sighişoara”, ce se va desfășura în perioada 21 – 25 august 2019, va avea un program artistic bogat, cu invitați speciali și noi secțiuni menite să dezvolte acest proiect dedicat dialogului intercultural. Evenimentul este organizat de Asociaţia Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret (ibz) Sighişoara, împreună cu Organizaţiile Minorităţilor Naţionale.

”Una dintre preocupările mele reale este a cunoaște tradițiile, folclorul, rădăcinile culturale ale poporului, ale neamului din care vin, cel evereiesc. Eu nu am învățat idiș, poate și pentru că asociam această limbă cu un soi de cod al părinților mei pe care-l foloseau atunci când vroiau să se ascundă de mine. Era un blocaj. Descopăr și redescopăr însă cultura idiș prin muzică, prin tradiții, prin tot ce e bun, dulce”, a declarat Maia Morgenstern într-un dialog cu reprezentanții Institutului Cultural Român.

Celebra artistă, director al teatrului Evreiesc din București, a explicat și calitatea de solistă în cadrul ProEtnica.

”Eu nu eram în stare să cânt, de altfel am și ratat admiterea la Liceul de Muzică, poate și pentru că eram copleșită de emoții, dar, redobândind identitatea culturală, etnică, redescoperindu-mă, răsar în mine ritmuri, expresii, vorbe, tradiții și cântece pe care aș putea să jur că nu le-am auzit vreodată, deși este evident că da. Este interesant să descopăr în mine un talent pe care nu credeam că-l am. Ei bine, pot! Pot prin intermediul moștenirii culturale, etnice și simt că sunt în «working progress». Îmi place să combin lucrurile, să ascult melosul cântecelor tradiționale românești, evreiești, și să descopăr ce se întâmplă când lucrurile sunt diferite și călătoresc spre interior”.

Bucharest Klezmer folosește elemente de muzică klezmer tradițională și modernă, trupa fiind compusă din Bogdan Lifșin (pian si acordeon), Rodica Doija (vioara), Sergiu Marin (violoncel și chitară bas), Sorin Robu (trompetă), Bogdan Mavroean (clarinet), Cristian Dragomir (percuție), Mihai Pintenaru (saxofon), Mirel Liță (trombon), Carmen Hannah Iovițu (vocal), Geni Brenda Vexler (vocal) si Arabela Neazi (vocal).

Peste 600 de reprezentanți din partea tuturor etniilor din România vor participa la evenimentul de la Sighișoara, programul fiind foarte bogat. Anul acesta organizatorii au reușit crearea unei secțiuni noi în program, și anume Salonul literar, unde scriitori ai minorităţilor naţionale, precum şi scriitori care scriu despre minorităţi îşi prezintă operele, organizează dezbateri, lecturi, prezentări, expoziţii, lansări de carte. În cadrul acestei secțiuni, sunt invitați: Mircea Dan Duța împreună cu poeta Anca Iulia Beidac, Mariana Gorczyca, Péter Demény, Maria Dobrescu și Miruna Olteanu.

Secțiunea deja consacrată Agora dialogului intercultural este, de asemenea, bogată, în acest an. Prelegerile, mesele rotunde, simpozioanele, dezbaterile menite să promoveze înțelegerea diversității culturale ca element definitoriu al identității europene se vor desfășura în mai multe locații: Centrul Național de Informare şi Promovare Turistică (Sala Sander), Sala Barocă a Primăriei și Sinagoga din Sighișoara.

Scena principaă din Piața Cetății va fi de asemenea animată de 37 de ansambluri aparținând tuturor minorităților naționale din România. Evoluând pe aceeași scenă, acestea vor oferi momente artistice de dans și muzică inedite, care vor încânta publicul și vor oferi adevărate demonstrații de prietenie interculturală.

Astfel, pe scenă vor urca toate cele 19 organizații ale minorităților naționale de pe teritoriul țării: albanezi, armeni, bulgari, croați, evrei, germani, greci, cehi, iatlieni, macedoneni, maghiari, polonezi, ruteni, romi, ruși lipoveni, sârbi, slovaci, turci, tătari, ucraineni.

Nu vor lipsi din progam seara dedicată teatrului și expozițiile artiștilor contemporani aparținând minorităților.

Piața Muzeului va fi locul de amplasare a standurilor de carte, de prezentare a comunităților etnice sau a tradițiilor meșteșugărești. 

O atracție a ProEtnica va fi și seara grecească – joi, 22 august – ce se va încheia cu un recital susţinut de Ionuţ Galani.

Mai multe detalii privind programul găsiți aici:

https://www.proetnica.ro/2019/images/program/Program-ProEtnica-2019.pdf

Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret şi ProEtnica – Festival Intercultural Sighişoara sunt parteneri în două proiecte culturale importante: Interkultural 2019, organizat de Institutul pentru Relații externe din Stuttgart (ifa Stuttgart), în perioada 18 – 23 august 2019 şi Academia Interculturală de Vară ”ProEtnica”, organizat de Asociaţia Divers, în perioada 19 – 26 august 2019.

În acest cadru, organizatorii evenimentului se bucură de participarea a peste 600 de reprezentanți ai minorităților naționale din România și de un public de 15.000 de vizitatori. De remarcat prezența minorității naționale a sorabilor din Germania, care dezvoltă latura internațională a festivalului.

Credit foto: https://www.facebook.com/BucharestKlezmerBand/

Din aceeași categorie

spot_img

Articole recente

spot_img