Martin Markel, polițistul german de origine română care la alegerile europarlamentare i-a ajutat să voteze pe cetățenii români adunați în fața consulatului de la Munchen, deși organizarea scrutinului în acest oraș aproape că i-a blocat să-și exercite dreptul legal, și-a ridicat astăzi premiul „Pro Urbe“ oferit încă din luma mai de Consiliul Județean Brașov și de Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Brașov.

Vizibil emoționat, polițistul a spus că mulțumește tuturor pentru distincția pe care a primit-o, că înseamnă foarte mult pentru el și adresează un mare mulțumesc în special românilor care au fost la secția de votare de la Munchen, acolo unde s-a aflat și el în ziua votului la alegerile europarlamentare.

Premiul „Pro Urbe“ i-a fost înmânat de președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, care spune să a vrut să mulțumească pentru modul în care polițistul a înțeles să intervină în ziua alegerilor, la Munchen, pentru a se asigura că un număr cât mai mare de români își exercită dreptul legal la vot. 

„În acea zi, a fost o situație pe care statul român nu a gestionat-o chiar bine și s-au creat unele tensiuni în străinătate, dar efortul lui Martin este un exemplu pentur modul în care trebuie să ne comportăm cu toții în viața de zi cu zi, în timpul serviciului și în afara lui“, a spus Adrian Veștea.

Pe 26 mai, pe tot parcursul zilei alegerilor, în fața secției de votare din Munchen a fost în permanență aglomerație. Mii de români și-au dorit să voteze, iar polițistul Martin Markel  a comunicat cu alegătorii în limba română, iar seara, alături de colegii săi, au instalat un gard în fața consulatului, încercând să ajute un număr cât mai mare de oameni dintre cei care urmau să voteze.

La finalul zilei, polițistul a fost surprins de mai mulți români, izbucnind în plâns când oamenii i-au aplaudat pe polițiștii germani și le-au mulțumit pentru ajutorul acordat.

Polițistul de origine română din Munchen s-a născut la Brașov în 1988 și a locuit la Viscri. La vârsta de doi ani a emigrat cu familia în Germania, stabilindu-se la Nurnberg. Familia lui a emigrat după Revoluţie, pentru că tatăl şi-a dorit „mai multă democraţie şi mai puţină corupţie“. De atunci însă, au venit de mai multe ori în vizită în locurile natale.

Martin Markel a urmat școala de ofițeri de la Nurnberg și apoi a intrat în poliția bazarevă. Ulterior a intrat în Forţele Speciale Bavareze, o unitate de elită a poliției.

Este căsătorit cu o româncă, tot din Viscri, pe care o cunoaște din copilărie.  

„Eu ajung în România o dată sau de două ori pe an. Sunt căsătorit cu prietena mea din copilărie. Ea e din Viscri. La nunta noastră, din 2014, mulţi dintre colegii germani din Poliţie au ajuns să cunoască acest loc din Transilvania. S-au întors apoi cu familiile lor în vacanţe”,

Martin povesteşte că simte de ani buni nevoia să se întoarcă în ţară, mai ales că şi sora lui, alături de soţ şi copii, s-a mutat la Viscri, dar „acest vis va mai trebui să aştepte o vreme“. 

Credit foto: captură video interviu Vlad Ursuleanu

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania