Ambasadorul României la Washington, George Maior, a declarat, într-un interviu pentru ziarul Adevărul, că vizita președintelui Klaus Iohannis la Washington este prima vizită din istoria diplomatică româno-americană care a dat posibilitatea unei discuţii cu întreg Guvernul american.

”Vizita e pregătită de mai bine de un an, planificată minuţios. E prima vizită din istoria diplomatică româno-americană – şi poate că se pierde din vedere acest lucru – care a dat posibilitatea unei discuţii cu întreg Guvernul american chiar în sala de şedinţe a Guvernului. Pe lângă preşedintele Trump, au mai fost prezenţi vicepreşedintele american, secretarii de la Energie, Apărare, ceea ce reprezintă enorm”, a declarat Maior.

Alte declarații relevante făcute de George Maior în interviul pentru Adevărul:

  •  În sens concret, dincolo de tabloul strategic, s-au obţinut elemente noi de cooperare în zona de energie nucleară civilă, spre exemplu de a continua proiectele de la Cernavodă.
  • În plan militar, s-a vorbit despre o prezenţă militară americană sporită în România. Vom continua discuţiile cu Pentagonul pentru crearea în România a unor noi elemente de descurajare faţă de evoluţiile din Marea Neagră, în special militarizarea Crimeei, care continuă într-un ritm accelerat.
  • Rep: Deci ameninţarea Rusiei. Maior: E o problemă care persistă şi se intensifică.
  • Apoi, în planul vizelor, faptul că preşedintele Trump a dat o declaraţie în această chestiune, prin care sprijină eforturile României de a intra în programul Visa Waver, este un semnal extrem de puternic care trebuie continuat în discuţii la nivel de Congres şi la nivel de administraţie – mă refer în special la Homeland Security, agenţia care are în sarcină protejarea frontierelor şi migraţia ilegală – pentru a atinge şi acest obiectiv major, singurul care nu este încă îndeplinit. Având în vedere calitatea excepţională a relaţiei dintre România şi SUA, trebuie să rezolvăm acest lucru. Nu ar fi corect să nu-l rezolvăm cât mai repede.

Citește integral pe Adevărul.ro

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania