Ambasadorul României la Washington, George Maior, a declarat, într-un interviu pentru ziarul Adevărul, că vizita președintelui Klaus Iohannis la Washington este prima vizită din istoria diplomatică româno-americană care a dat posibilitatea unei discuţii cu întreg Guvernul american.

Pe pagina de Facebook Știrile Transilvaniei găsiți cele mai importante știri ale momentului, opinii și analize. Dați-ne LIKE!

”Vizita e pregătită de mai bine de un an, planificată minuţios. E prima vizită din istoria diplomatică româno-americană – şi poate că se pierde din vedere acest lucru – care a dat posibilitatea unei discuţii cu întreg Guvernul american chiar în sala de şedinţe a Guvernului. Pe lângă preşedintele Trump, au mai fost prezenţi vicepreşedintele american, secretarii de la Energie, Apărare, ceea ce reprezintă enorm”, a declarat Maior.

Alte declarații relevante făcute de George Maior în interviul pentru Adevărul:

  •  În sens concret, dincolo de tabloul strategic, s-au obţinut elemente noi de cooperare în zona de energie nucleară civilă, spre exemplu de a continua proiectele de la Cernavodă.
  • În plan militar, s-a vorbit despre o prezenţă militară americană sporită în România. Vom continua discuţiile cu Pentagonul pentru crearea în România a unor noi elemente de descurajare faţă de evoluţiile din Marea Neagră, în special militarizarea Crimeei, care continuă într-un ritm accelerat.
  • Rep: Deci ameninţarea Rusiei. Maior: E o problemă care persistă şi se intensifică.
  • Apoi, în planul vizelor, faptul că preşedintele Trump a dat o declaraţie în această chestiune, prin care sprijină eforturile României de a intra în programul Visa Waver, este un semnal extrem de puternic care trebuie continuat în discuţii la nivel de Congres şi la nivel de administraţie – mă refer în special la Homeland Security, agenţia care are în sarcină protejarea frontierelor şi migraţia ilegală – pentru a atinge şi acest obiectiv major, singurul care nu este încă îndeplinit. Având în vedere calitatea excepţională a relaţiei dintre România şi SUA, trebuie să rezolvăm acest lucru. Nu ar fi corect să nu-l rezolvăm cât mai repede.

Citește integral pe Adevărul.ro

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.