21.8 C
Cluj-Napoca

”Cămine în Mișcare”, un proiect despre istoria Banatului, în patru sate timișene de la granița cu Serbia

Publicat:

”Cămine în Mișcare”, un proiect care a ajuns la cea de-a doua ediția, revine anul acesta în satele timișene Comloșu Mare, Comloșu Mic, Lunga și Lenauheim, situate la granița cu Serbia. Evenimentul are loc între 23 și 25 august, fiind un proiect al Asociației Timișoara 2021 – Capitala Europeană a Culturii, produs de Asociația Prin Banat. Organizatorii își propun să descopere poveștile personale ale locuitorilor zonei și cât mai mult din amintirile locului care, din cele mai vechi timpuri, a fost unul al migrației și confluenţelor.

Organizatorii evenimentului îndeamnă pe toată lumea să se pună în mișcare în perioada 23 – 25 august, promiţându-le un weekend plin cu povești, tururi ghidate de oameni ai locului, o călătorie-surpriză pe ritmuri de fanfară, spectacole de teatru itinerant, concerte, expoziții, un târg de produse locale, activități pentru copii și multă voie bună.

Dintre invitații care completează programul și promit să-i înveselească pe cei prezenți la eveniment se numără Fanfara Ciocârlia, Asphalt Theater, din Israel, trupa Gramofone și TM Chamber Orchestra, compusă din peste 20 de muzicieni, care vin cu un concert de muzică clasică conceput special pentru Lenauheim, locul de naștere al poetului austriac Nikolaus Lenau.

Programul va fi completat și de reprezentații ale unor ansambluri folclorice locale și din satul sârbesc Nakovo, precum și de sesiuni de povestiri și prezentare a inițiativelor culturale locale precum Asociația Culturală Suflet Nou și Clubul Femina din Comloșu Mare sau Hambarul cu Carte din Comloșu Mic, tarnsmit organizatorii. Participarea la spectacole și la toate activitățile din program este gratuită.

„Scopul proiectului Cămine în Mișcare / Moving Fireplaces este să descopere poveștile locului, să spună mai departe istorii despre fenomenul migrației din regiunea Banatului istoric și să pună în valoare locuri speciale și oameni din această zonă. Evenimentul din 23 – 25 august este doar o primă oprire dintr-un traseu care va continua, din luna august până în decembrie, cu alte evenimente inedite, atât în satele timișene, cât și în Timișoara”, a declarat Alexandra Palconi-Sitov, președintele Asociației Prin Banat.

Prima ediție Cămine în Mișcare / Moving Fireplaces a avut loc în septembrie 2018, la Margina și Zorani, unde cei prezenți au asistat la punerea în scenă a unei povești locale culese în cadrul proiectului și jucată în casa în care s-a ascultat povestea, în prezența și cu sprijinul celor care au spus-o, au admirat împrejurimile în ture cu căruțe trase de cai și s-au bucurat de o expoziție cu pești din sticlă, muzică, ateliere creative pentru copii și adulți, vânătoare de povești.

Cămine în Mișcare / Moving Fireplaces este un proiect al Asociației Timișoara 2021 – Capitala Europeană a Culturii, produs de Asociația Prin Banat, realizat cu sprijinul Consiliului Județean Timiș și al Primăriei Municipiului Timișoara, ca parte a Programului Cultural TM2021 în anul 2019. Este singurul proiect din programul cultural Timișoara 2021 care se desfășoară în jurul Timișoarei, în regiunea Banatului istoric, gândit pentru a încuraja oamenii să-şi împărtăşească moştenirea culturală şi poveştile personale cu cei din jur. Evenimentul Cămine în Mișcare din 23-25 august este realizat cu sprijin din partea Primăriei Comloșu Mare și al Primăriei Lenauheim.

Din aceeași categorie

spot_img

Articole recente

spot_img