Acesta este un comentariu pe marginea unui editorial politic citit recent. Fac precizarea pentru că e important să știm de la ce plecăm. Așadar, făcând eu browsing printre editorialele politice ale saptamanii, aș da premiul întâi materialului publicat de “Victor Pitigoi” in “Ziare.com”. Titlul original este “Noul congres al PSD, o tichie de margaritar a doamnei Viorica Dancila”.

Autorul (Victor Pitigoi) porneste cu un comentariu despre deciziile si soarta premierului Dancila. D-nul Pitigoi ne-a obisnuit sa fie echilibrat in gandire, bun in a face radiografia problemelor si neiertator cu gresitii nostri. Caci asta este Viorica pana la urma – o mare greseala a neamului romanesc. Opinia din start este ca Duamna de Videle si PSD-ul si-au pierdut carma si se indrapta catre dezastru. Au ajuns chiar la situatia in care in loc sa recunoasca adevarul in fata, sa se minta singuri. Pentru PSD sloganele se tin lant: Dragnea nu e decat un copil strengar care a gresit, Viorica ne va salva, Nu ne vindem pielea, Am crescut economia, am marit salariile si boborul e cu noi.

Chiar atunci cand corabia se scufunda, PSD-ul refuza sa se trezeasca la realitate. Orchestra canta pe punte si alamurile trompeteaza gloria si victoria.

Necazul este ca ziua alegerilor va veni ca o maciuca. Daca PSD-ul nu intra in turul 2 la prezidentiale atunci vine si ziua ghilotinei. Asa credem noi, ne atentioneaza Victor Pitigoi. Intr-adevar Viorica a promis ca isi da demisia daca nu intra in turul 2, dar nu a promis sa refuze revenirea pe tron “daca i se cere”. Ceea ce s-ar putea foarte bine intampla. Tot asa cum rusii s-au dus infricosati sa ceara ajutor lui Stalin (atunci cand a gresit masiv in privinta planului Barbarosa) in loc sa il puna pe dictator pe frigare.

Motoul ales de autor (Victor Pitigoi) este: “Social-democraia este necesara, dar numai una autentica”. La o privire superficiala am fi tentati sa credem ca Victor Pitigoi este unul din acei naivi care arunca cu noroi in Ceausescu, dar nu in comunism. Nimic mai gresit. D-nul Pitigoi nu doreste PSD-ul inapoi curatat de Dragnea si Dancila ci rationeaza corect ca Romania are nevoie de un partid de stanga. Dar unul curat, nu unul curăţat. Citat: “Social-democratia din tara noastra, compromisa in ultimele decenii de conducatorii ei, nu trebuie distrusa. Trebuie salvata. Dar cine s-o salveze? In niciun caz, Viorica Dancila, un personaj lipsit de cultura, avid de putere, cinic si odios, care se preface ca nu intelege de ce este huiduit pe unde isi face aparitia. Ca sa renasti social-democratia in Romania, trebuie sa urci alta scara, inca neumblata, fara sa te izbesti cot la cot cu groparii doctrinei: Dancila, Orlando, Fifor si altii cativa.” (incheiat citatul).

Editorialul continua apoi cu cateva exemple savuroase de ridicol a-la-PSD. Citat: “In numele democratiei, presedintele partidului sustinea ritos ca nu poate participa la asemenea candidatura decat numai o persoana stabilita in urma unui studiu sociologic si nu una scoasa din palarie. PSD n-a publicat pana astazi sondajul oficial pentru prezidentiabilul sau. Colac peste pupaza, rezultatul sondajului tot s-a aflat, iar cel mai bine plasat a iesit tocmai cel pe care-l dorea plasat cel mai rau. Ati ghicit, Calin Popescu Tariceanu. Chiar daca respectivele cote ale liderului ALDE au fost cumva ajustate din condei (e o simpla banuiala a mea!), tot Tariceanu ar fi avut mai multe sanse decat Viorica sa intre cumva in turul doi.” (incheiat citatul).

Duamna Dancila a promis transparenta in decizie si ca va respecta dorinta biroului executiv. Minune mare – alti candidatii inscrisi (Fifor si Orlando) s-au retras si singurul ramas pe lista a fost Duamna din Caracal (ati ghicit: cea cu burete in cap – vezi ilustrarea acestui articol).

Rasul lumii se va petrece la congresul PSD din 24 August (al doilea in doua luni). Mare minune daca delegatii nu vor trebui platiti sa vina si verificati la sange cu convocator. Citat: “Marea tristete a congresului este aceea ca, imediat ce vor intra participantii in sala, imediat ce liderii se vor aseza la tribuna si cand tehnicienii vor ilumina feeric intreaga adunare, se vor uita deodata nedumeriti unul la altul si se vor intreba, absolut ca Haplea: noi pentru ce am venit aici?” (incheiat citatul).

Foarte interesanta este prezicerea tragi-comica de la sfarsitul editorialului. Citat: “Partea buna este ca, daca nu va intra in turul doi, doamna Vasilica isi va da sigur demisia, ca sa se tina de cuvant. Partea proasta este ca, imediat dupa ce o da, isi va retrage demisia, “daca i se va cere”. Partea si mai proasta este ca sigur i se va cere. Este normal ca participantii la congresul (n.n. PSD) de peste nici o saptamana sa se uite unii la altii punandu-si fiecare intrebarea prostului: “Eu pentru ce am venit? Ce caut eu aici?”. Cum pentru ce? Ca sa respectam statutul, sa hotaram in mod democratic prin vot si pentru ca nimeni sa nu ia hotarari de unul singur, pana nu hotaraste partidul cu majoritate. Nu e clar? Este cineva contra? Se abtine cineva? Hai, ca-i buna si unanimitatea la ceva!” (incheiat citatul).

Trezirea la realitate nu are pret. Multumim Ziare.com ca il tii in paine pe “Victor Pitigoi”.

Asteptam cu interes cel de-al şterpelea congres.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania