fbpx
-1.3 C
Cluj-Napoca
AcasăEDUCAȚIEVârstnicii din Transilvania pot deveni mentori pentru copiii din comunitate

Vârstnicii din Transilvania pot deveni mentori pentru copiii din comunitate

Publicat în

spot_img
spot_img

50 de vârstnici vor putea deveni voluntari pentru copiii din comunitatea lor, în cadrul centrelor de tip școală după școală localizate în județele Mureș, Cluj și Sibiu. Un nou proiect de responsabilitate socială susține îmbătrânirea activă și creează oportunități de voluntariat pentru persoanele vârstnice care doresc să își asume un nou rol social și să redescopere bucuria de a trăi. Seniorii vor putea să ofere cursuri educative, vocaționale sau practice, valorificându-și experiența, pasiunea sau talentul pentru un anumit domeniu, bazându-se pe grantul “Generații” oferit de Fundația Regală Margareta a României și Hochland România.

Două probleme sociale cu care se confruntă astăzi țara noastră sunt îmbătrânirea accelarată a populației și abandonul școlar generat de sărăcie. Mulți dintre vârstnici suferă din cauza sentimentului de inutilitate și a pierderii rolului social. În același timp, copii din familii nevoiașe au nevoie de sprijin educațional, iar centrele de zi din comunități defavorizate se confruntă cu resurse insuficiente. În acest context, valorificarea experienței profesionale și personale a  vârstnicilor și abordarea acestora ca resursă pentru comunitate reprezintă o importantă schimbare de paradigmă, dar una absolut necesară pentru încurajarea îmbătrânirii active și adaptarea la situația demografică existentă.

Proiectul lansat de Fundația Regală Margareta a României și Hochland România își propune să activeze 50 de vârstnici din comunitățile din Transilvania prin implicarea socială a acestora, valorizând experiența lor și redându-le sentimentul de utilitate, precum și bucuria de a trăi și de a dărui. În acest fel, centrele de tip școală după școală beneficiaza de un nou tip de resursă în demersul educațional, precum și de noi competențe care le diversifica portofoliul de activități. Nu în ultimul rând, proiectul lansează în comunitățile vizate o nouă perspectivă asupra “bătrâneții”, conferind valoarea cuvenită seniorilor și reconstruind punți de comunicare între generații.

Grantul “Generații” oferă persoanelor vârstnice oportunitatea de a propune și organiza cursuri și ateliere practice în domenii variate, pe durata unui an școlar, în cadrul a 5 centre de tip școală după școală selectate inițial în acest proiect. Activitățile vizează progresul școlar al copiilor sau sprijinirea lor în procesul de dezvoltare vocațională sau personală. Voluntarii seniori vor deveni mentori, profesori, îndrumători, meșteri pentru cursul propus, în funcție de experiența personală și profesională, dar  și  prieteni ai copiilor care frecventează centrele respective. Matematica distractivă, călătorii în jurul lumii, experimente, periplu în lumea cărților, a artei sau a muzicii, orientare turistică, conversație într-o limbă străină, ateliere practice sau de meșteșuguri ori cursuri de educație rutieră, bune maniere sau stil de viață sănătos, sunt doar câteva exemple de activități care pot sprijini pregătirea școlară sau pentru viață a copiilor.

Înscrierea sau obținerea detaliilor despre voluntariat se poate face prin apelarea numărului 0800-460-001 – Telefonul Vârstnicului – linie gratuită și confidențială de consiliere socială pentru vârstnicii din România.

Despre Fundaţia Regală Margareta a României

Fundația Principesa Margareta a României este una din organizațiile neguvernamentale de elită din România, care contribuie la dezvoltarea societății civile prin programe sociale și educaționale. Cu o activitate de peste 29 de ani, Fundația Principesa Margareta a României sprijină copii, tineri și vârstnici prin intervenții durabile, bazate pe schimbul de experiență și valori între generații. Fundația este printre puținele organizații care semnalează fenomenul de îmbătrânire a populației și efectele iminente asupra societății, propunând soluții practice pentru a crește calitatea vieții persoanlor vârstnice. Mai multe detalii despre programele fundaţiei sunt disponibile pe www.fpmr.ro

Redactia

Articole recente

Excremente de şoareci și alimente expirate, găsite de inspectorii de la Protecţia Consumatorilor în cantina unui liceu din Timişoara

În urma controlului au fost date o amendă în valoare de 15.000 de lei şi un avertisment.

România a avut, şi în luna februarie, cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din UE

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în luna februarie până la 2,8%, de la un nivel de 3,1% în ianuarie, însă România este, pentru a doua lună consecutiv, ţara cu cea mai ridicată inflaţie din blocul comunitar.

Ce au pățit doi adolescenți de 14 și 17 ani care au căzut cu mașina într-un lac din Alba

Autoturismul a fost extras din lac cu sprijinul reprezentanţilor Primăriei Roşia Montană.

Mai multe articole de același fel

Szijjártó Péter: Încercăm să dăm tot sprijinul României pentru a adera la spaţiul Schengen

Ministrul de Externe al Ungariei, Szijjártó Péter, a declarat vineri, la Sfântu Gheorghe, că ţara sa, care urmează să preia preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în a doua jumătate a anului 2024, va acorda tot sprijinul României pentru a adera la spaţiul Schengen.

Ziua Libertăţii Secuieşti | Manifestanţii de la Târgu Mureş au cerut autonomia Ţinutului Secuiesc

Sute de manifestanţi adunaţi duminică la Târgu Mureş, la obeliscul martirilor complotului antihabsburgic secuiesc din 1852, cu ocazia Zilei Libertăţii Secuieşti, au adoptat o petiţie prin care se cere autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc.