Biblioteca Judeţeană “Lucian Blaga” Alba, având ca partener Asociaţia Transilvania Bussines Woman din Alba Iulia, a iniţiat proiectul ”RomânIA tradiţională”, ală cărui scop principal este cel de valorificare a culturii tradiţionale şi a colecţiilor de carte de specialitate, în cadrul unor ateliere creative, pornind de la o temeinică documentaţie în bibliotecă anunță instituția prin intermediul unui comunicat de presă.

De ce RomânIA tradiţională? Deoarece, aşa cum opinează etnografa Sabina Ispas, membră a Academiei Române: “Ia încorporează istoria noastră culturală de la începuturi până astăzi (…). Ia reprezintă o emblemă identitară pentru români”.

Prima activitate a proiectului va avea loc luni, 26 august 2019 la Academia Doamnelor de pe str. Gladiolelor, nr. 3A din Alba Iulia, începând cu ora 17:00. Cu acest prilej Biblioteca Judeţeană “Lucian Blaga” Alba va pune la dispoziţia celor prezenţi, pentru documentare şi informare, cărţi ale celor patru mari etnologi români: Valer Butură, Ovidiu Bârlea, Ilie Moise şi Gheorghe Pavelescu, cu accent pe prezentarea lucrării Etnografie din Transilvania, lucrare ce va fi donată Academiei Doamnelor. Publicaţie a Bibliotecii Judeţene “Lucian Blaga” Alba, finanţată de Consiliul Judeţean Alba, cartea a văzut lumina tiparului pentru prima dată în anul 2017, la 28 de ani de la moartea autorului. Manuscrisele şi fotografiile după care a fost tipărită cartea au fost puse la dispoziţia bibliotecii de către familia regretatului etnograf Valer Butură.

Încă de la înfiinţarea sa, Uniunea Europeană a dat o importanţă deosebită patrimoniului cultural al fiecărei ţări. Acest lucru este reflectat şi în deviza Uniunii Europene, “Uniţi în diversitate”, deviză care arată, potrivit Comisiei Europene, că “europenii s-au unit pentru a promova pacea şi prosperitatea, acceptând totodată să-şi deschidă spiritul către culturile, tradiţiile şi limbile atât de diverse ale continentului nostru. Preţuind patrimoniul cultural ne putem descoperi diversitatea şi putem iniţia un dialog intercultural cu celelalte ţări”. 

“Scopul proiectului este acela de a contribui, prin mijloacele specifice fiecărei instituţii organizatoare la păstrarea şi transmiterea culturii tradiţionale prin oferirea unui mod instituţionalizat de abordare. În ceea ce priveşte biblioteca, răsfoind colecţiile de specialitate ale instituţiei noastre, participanţii la activităţi vor putea aplica practic cunoştinţele asimilate sau pur şi simplu se pot bucura de patrimoniul nostru cultural, cunoscându-l şi apreciindu-l mai bine. Nou în acest proiect este faptul că nu se ocupă doar de un anumit segment al vieţii culturale, ci încearcă să strângă toate elementele necesare pentru valorificarea în totalitate a culturii tradiţionale, începând de la documentare şi până la valorificarea cunoştinţelor teoretice în cadrul atelierelor practice. Vă invităm pe toţi cei ce iubiţi tradiţiile şi meşteşugurile strămoşeşti să participaţi la aceste ateliere şi să vă bucuraţi de cărţile existente în colecţiile Bibliotecii Judeţene “Lucian Blaga” Alba” a declarat Silvan Stâncel, manager al Bibliotecii Judeţene “Lucian Blaga” Alba.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania