Un portal cu informaţii destinate în principal românilor din diaspora care doresc să revină în ţară a fost lansat vineri, la Bistriţa, în cadrul unei întâlniri organizate de primăria municipiului şi RePatriot.

Acest portal, infobistrita.ro, conţine informaţii utile din diverse domenii – administraţie publică, educaţie, sănătate, oportunităţi de afaceri, resurse umane, mediu înconjurător, reţele de utilităţi – şi oferă posibilitatea celor interesaţi să pună întrebări sau să îşi povestească propriile experienţe, prin intermediul unui blog.

La evenimentul denumit „Ziua Diasporei la Bistriţa” au participat viceprimarul Cristian Niculae şi doi reprezentanţi locali ai RePatriot, în speţă bistriţeni care au revenit în ultimele luni în România, după o lungă perioadă petrecută în alte ţări europene.

Chiar dacă evenimentul a fost deschis şi altor bistriţeni din diaspora aflaţi în aceste zile în vizită în ţară, în sala de consiliu a primăriei au venit doar aproximativ zece persoane, toate locuind în prezent în Bistriţa, dar având şi experienţa unor ani de muncă în afara graniţelor.

Din discuţiile purtate în cadrul întâlnirii a reieşit faptul că principalul motiv pentru care bistriţenii aleg să se întoarcă în ţară este familia, iar cei care revin şi îşi deschid o afacere sau doresc să construiască o casă s-au plâns de birocraţia excesivă, de atitudinea punitivă a autorităţilor cu atribuţii de control, dar şi de lipsa forţei de muncă.

Viceprimarul Bistriţei, Cristian Niculae, a afirmat că românii plecaţi în afară pot pune umărul la dezvoltarea oraşului.

„Este un eveniment foarte important pentru mine, deoarece consider că cea mai importantă resursă de dezvoltare a oraşului nostru este resursa umană. Bistriţa are nevoie de oamenii care, în prezent, sunt în diaspora şi sper ca prin aceste tipuri de evenimente şi conferinţe să construim împreună un pachet de soluţii şi de informaţii relevante şi pertinente pentru cei care doresc să revină acasă”, a declarat Niculae.

La apelul lansat de RePatriot, au fost organizate întâlniri de tipul „Ziua Diasporei”, în luna august, în aproximativ 60 de localităţi din ţară. 

Sursa: Agerpres

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania