13.7 C
Cluj-Napoca

Un jurnalist ardelean a plecat pe jos, într-o călătorie de 7.000 de kilometri, pe urmele părintelui tibetologiei

Publicat:

Un jurmalist secui de 52 de ani a plecat pe jos astăzi, din Aiud, într-o călătorie de peste 7.000 de kilometri, gest prin care intenţionează să atragă atenţia societăţii româneşti şi, dacă este posibil, şi a societăţilor ţărilor de pe traseu, asupra personalităţii lui Kőrösi Csoma Sándor, cel considerat părintele tibetologiei.

Jurnalistul Zoltán Pengő a declarat pentru agenţia ungară de presă MTI că, prin călătoria sa de aproximativ nouă luni, vrea să refacă traseul pe care în urmă cu 200 de ani l-a efectuat Kőrösi Csoma Sándor. Acesta a plecat din Aiud, în data de 24 noiembrie 1819, pentru a găsi ţara de origine a ungurilor.

Traseul urmat de Kőrösi Csoma Sándor

”Am pornit pe jos, din Aiud, călcând pe urmele marelui om de știință ardelean, Kőrösi Csoma Sándor sau Alexander Csoma de Kőrös, cum este cunoscut de lumea științifică internațională. Născut în actualul județ Covasna, satul Chiuruș și el a pornit din Aiud, in noiembrie 1819, adică în urmă cu 200 ani. Mânat de dorința romantică de a descoperi ținutul de origine al ungurilor, a ajuns în Ladakh, unde a efectuat studii îndelungate. Studiile sale s-au concretizat într-un dicționar tibetano-sanscrito-englez, o biografie a lui Buddha și o serie de tratate despre limba și cultura tibetană. Lumea științifică îl consideră fondatorul tibetologiei, iar buddhiștii îl venerează ca bodhisattva, adică o ființă sfântă, deoarece prin activitatea sa a făcut accesibilă lumii întregi cultura tibetană și în mod implicit învățăturile lui Buddha” a declarat Zoltán Pengő.

Jurnalistul intenţionează să anunţe presa din marile oraşe de pe traseu despre sosirea sa şi scopul călătoriei, dar va trimite în mod regulat relatări despre călătorie pe pagina publicaţiei transilvane de limbă maghiară Maszol.ro şi va avea şi postări pe pagina de Facebook “The Kőrösi Project – From Transylvania to Ladakh”. El a menţionat că a ales ca destinaţie finală localitatea Zangla din provincia Ladakh (Micul Tibet) din India, unde Kőrösi
Csoma Sándor şi-a scris marea operă a vieţii sale: dicţionarul tibetan-englez.

Zoltán Pengő a plecat duminică dimineaţa de la Colegiul National “Bethlen Gábor” Aiud, unde pe vremuri Kőrösi Csoma Sándor şi-a terminat studiile. La plecare a fost prezentă Ildikó Szőcs, actualul director al colegiului. Jurnalistul a primit cadou un steag secuiesc de la o persoană îmbrăcată în port popular secuiesc. Mai mulţi dintre cei prezenţi l-au însoţit până la marginea oraşului, iar un camarad i s-a alăturat pentru câteva zile.

”Kőrösi m-a fascinat încă de pe vremea copilăriei, când am citit o biografie de-a sa. Păcat că pe plaiurile sale natale este atât de puțin cunoscut. După cunoștințele mele, nu există nici o scriere în limba română accesibilă publicului larg. Poate o să-i scriu eu biografia în română. Dar înainte mai am de parcurs un drum de aproximativ 7000 km.”, a mai spus temerarul.

Zoltán Pengő a daclarat că are agenda detaliată stabilită pe zile cu aproximativ o lună în avans. El poartă un bagaj de aproximativ 10 kilograme, care include un rând de haine de schimb, un cort uşor, un sac de dormit, un laptop şi medicamente. Doreşte să parcurgă între 30-35 de kilometri pe zi, calculând săptămânal şi o zi de odihnă. Vrea să parcurgă tot traseul pe jos, însă în Afganistan, de exemplu, unde şi-ar putea periclita siguranţa
personală, va renunţa la mersul pe jos.

“Nu sunt dependent de adrenalină, nu vreau să mă joc cu focul”, a explicat acesta.

Jurnalistul de 52 de ani a subliniat că prin această deplasare el vede şi o provocare personală pentru a ieşi din limitele vieţii cotidiene şi de a se deplasa liber prin lume pentru o perioadă mai îndelungată de timp.

Din aceeași categorie

spot_img

Articole recente

spot_img