Campania pentru alegerile prezidenţiale este un bun prilej ca maghiarii din România să îşi spună păsul şi să încerce să dea un nou impuls dialogului româno-maghiar, deoarece există tot timpul loc de mai bine, a declarat miercuri Hunor Kelemen, preşedintele şi candidatul UDMR la funcţia de preşedinte al României.

Politicianul a declarat mass-mediei publice din Ungaria că, din 1996, UDMR a avut tot timpul propriul candidat la funcţia supremă din stat. Şi anul acesta a decis să aibă candidat propriu pentru că este o chestiune de stimă de sine, deoarece şi maghiarii din România au personalităţi care ar putea conduce România, dacă ar exista încredere şi respect necesar.

“Avem o viziune asupra viitorului ţării, despre români, maghiari, romi, toţi care trăiesc în ţară şi suntem capabili să conducem ţara, având în vedere că este şi interesul nostru clădirea unei ţări mai bune”, a spus preşedintele UDMR.

Hunor spune despre candidații care s-au înscris în cursa pentru prezidențiale că aceștia nu au vorbit despre maghiari, ci doar le-au cerut tot timpul votul, motiv pentru care maghiarii din România trebuie să vorbească despre ei înşişi, să îşi spună problemele, iar campania pentru alegerile prezidenţiale este un bun prilej în acest sens.

Președintele UDMR a mai spus că și-a ales drept lozică un cuvânt pe care îl consideră fundamental și anume ”respect”, un cuvânt fără de care nu se poate construi
încredere.

“Vedem că statul nu îşi respectă cetăţenii, iar oamenii şi comunităţile nu se respectă
reciproc. Cerem şi noi respect pentru noi, deoarece atunci când românii cer respect de la maghiari, atunci ne aşteptăm să ne respecte şi ei limba, tradiţiile, cultura. Dacă ar exista respectul corespunzător, atunci ar reveni şi încrederea dintre români şi maghiari”, a spus Hunor Kelemen, care crede că din cauza lipsei de respect anual 200-250 de mii de cetăţeni român decid să emigreze.

Candidatul UDMR a mai adăugat că plănuiește o campanie diferită, mai lejeră,
cu accente de umor uneori, deoarece nu se consideră obligat să pândească tot
timpul sondajele.

UDMR va vorbi direct, sincer inclusiv despre teme care au fost mai puţin vizibile în campaniile electorale precedente, spre exemplu mediul înconjurător, digitalizarea,
îmbunătăţirea administraţiei publice, statul de drept.

Sursa: MTI

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania