fbpx
-1.3 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTURĂTeatrul Maghiar de Stat Cluj deschide stagiunea cu spectacolul Lulu în regia...

Teatrul Maghiar de Stat Cluj deschide stagiunea cu spectacolul Lulu în regia lui Enikő Eszenyi

Publicat în

spot_img
spot_img

Vineri, 6 septembrie, începând de la ora 19.00, la Cluj va avea loc premiera piesei de teatru ”Lulu” de Frank Wedekind, în regia lui Enikő Eszenyi, directorul Teatrului Vígszínház din Budapesta, care se află la prima sa montare aici, au anunțat ieri într-o conferință de presă reprezentanții teatrului. Se deschide astfel stagiunea 2019/2020, urmând ca în fața spectatorilor să fie prezentate și alte spectacole interesante, dar și câteva premiere despre care a vorbit Gábor Tompa, directorul teatrului.

În cadrul stagiunii 2019/2020, după premiera piesei ”Lulu”, va urma pe 19 noiembrie prezentarea spectacolului ”Mutter Courage şi copiii ei”, în regia lui Armin Petras, eveniment care va deschide cea de-a 18-a ediţie a Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa. A treia premieră a stagiunii, drama ”Alice în pat” de Susan Sontag, va avea loc pe 14 decembrie, în regia lui Dorka Porog. În februarie, urmează premiera musicalului ”Scripcarul pe acoperiș”, pus în scenă de către László Béres, în timp ce în aprilie, Radu Alexandru Nica va regiza piesa ”Pool (No Water)” de Mark Ravenhill în Sala Studio al teatrului. Stagiunea se încheie în iunie, cu premiera piesei ”Patimile lui Iov” de Hanoch Levin, în regia lui Ilan Ronen.

Punctul culminant al stagiunii teatrului clujean va fi cea de-a 18-a ediţie a Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa, care va avea loc în perioada 19-30 noiembrie.  Evenimentul care se va întinde pe 12 zile, va cuprinde treisprezece spectacole prezentate de către teatrele membre ale Uniunii Teatrelor din Europa, spectacole puse în scenă de către regizori precum Michal Dočekal, Gabriele Vacis, Andrei Șerban, Enikő Eszenyi, Nuno Cardoso, Margarita Mladenova și Frank Hofmann.

În cadrul conferinței de presă, Gábor Tompa, directorul Teatrului Maghiar de Stat Cluj, a subliniat relația fructuoasă dintre Teatrul Maghiar de Stat Cluj și Teatrul Vígszínház din Budapesta de-a lungul anilor.

„Lulu este o piesă foarte specială, umorul, erotismul și dramatismul său o transformă într-o creaţie excepţională. O consider una dintre cele mai importante lucrări aparţinând literaturii universale. Prin intermediul destinului unei femei, piesa abordează probleme care sunt relevante şi astăzi. Există puțini autori care pot contura într-o astfel de manieră un personaj feminin, respectiv, bărbaţii care o înconjoară. Îi cunosc bine pe artiştii trupei, așa că este o mare plăcere pentru mine să putem crea acest spectacol împreună.”, a spus Gábor Tompa.

Potrivit dramaturgului Robert Vörös, ”Lulu” este „creația a unui tânăr care denotă o adâncă cunoaştere umană; o creaţie care vorbeşte despre mizerie, bogăție, ticăloşenie, înfumurare, puterea banilor, vulnerabilitate, prostia sau supunerea bărbaţilor, despre puterea nimicitoare a dorinţelor şi despre femeie.”

Rolul titular ”Lulu” va fi jucat de către Éva Imre, distribuţia fiind întregită de către actorii Áron Dimény, Attila Orbán, Miklós Bács, Loránd Farkas, Gábor Viola, Imola Kézdi, Loránd Váta, Balázs Bodolai, Csilla Albert, Ervin Szűcs, Zsolt Bogdán, Péter Árus, Tímea Gyenge și Alpár Fogarasi.

Biletele pentru spectacolul Lulu și celelalte spectacole ale stagiunii pot fi achiziționate de la casa de bilete a teatrului, respectiv online pe www.biletmaster.ro.

Redactia

Articole recente

Elevi și profesori din patru țări pun în valoare „Memoria Pământului” prin proiectul EMME

Proiectul urmărește crearea unui curriculum școlar interdisciplinar

S-a lansat Patronatul Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Brașov, un mediator în relația cu instituțiile statului pentru IMM-urile din județ

Lansarea PIMM Brașov a fost un eveniment mult așteptat de mediul de afaceri local, lucru dovedit de prezența într-un număr mare, mult peste așteptări, în sala conferințe din centrul Brașovului.

Sute de iubitori ai pedalării, înscriși la cea de-a III-a ediție a Poli Bike Challenge

Peste 500 de iubitori ai pedalării, de toate vârstele, s-au înscris la cea de-a III-a ediție a competiției cicliste Poli Bike Challenge, eveniment organizat de Universitatea Politehnica Timișoara împreună cu Asociația Club Sportiv Velocitas

FITS | John Malkovich și Isabelle Adjani, printre actorii de excepție prezenți, în iunie, la Sibiu

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) va aduce în România, în perioada 21-30 iunie, numeroase personalităţii mondiale ale artelor spectacolului, precum actorul John Malkovich, actriţa Isabelle Adjani, Mikhail Baryshnikov şi Jan Fabre, dar şi pe Jon Fosse, unul dintre cei mai apreciaţi autori ai momentului

Mai multe articole de același fel

FITS | John Malkovich și Isabelle Adjani, printre actorii de excepție prezenți, în iunie, la Sibiu

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) va aduce în România, în perioada 21-30 iunie, numeroase personalităţii mondiale ale artelor spectacolului, precum actorul John Malkovich, actriţa Isabelle Adjani, Mikhail Baryshnikov şi Jan Fabre, dar şi pe Jon Fosse, unul dintre cei mai apreciaţi autori ai momentului