Festivalul George Enescu, ajuns la cea de-a 24-a editie, trece oceanul pentru a ajunge, printr-o sectiune speciala a sa, in Canada. Gratie unei asociatii culturale romanesti din Toronto – Tradicious pe numele ei – prestigiosul festival dedicat marelui muzician care a fost George Enescu va avea cateva manifestari pe scene din Toronto si Montreal. Este vorba de concerte sustinute de nume importante ale muzicii clasice contemporane, care vor interpreta piese renumite din compozitiile lui George Enescu, Ciprian Porumbescu, J.S. Bach, J. Bhrams, si alti corifei ai genului clasic.

Am putea spune, astfel, ca George Enescu ajunge, astfel, macar la nivel simbolic, in Canada care l-a dorit (si invitat) sa vina sa dirijeze orchestra simfonica din Toronto, lucru care nu s-a intamplat din cauze istorice si politice fara legatura cu muzica… Dar, pentru a afla detalii despre festivalul George Enescu 2019  in general si despre sectiunea Canada a acestui festival in special, consideram potrivit sa dam cuvantul chiar doamnei Iuliana Pacso, director executiv si fondator al asociatiei culturale Tradicious, care a reusit performanta trecerii peste Atlantic a festivalului.

Iuliana Pacso, director executiv “Tradcious”

Cand vorbeste de “cei doi membri fondatori” care au contribuit la finantarea sectiunii canadiene a festivalului George Enescu, doamna Iliana pacso prefera sa treaca, discreta si modesta, numele acestora sub tacere. Merita insa sa precizam noi ca acesti doi membri fondatori si sustinatori financiari ai “aventurii” artistice canadiene (printr-o suma destul de consistenta de altfel) sunt nimeni altii decat ea insasi si sotul ei, mari melomani si inimosi romani.

De altfel, tot prin intermediul doamnei Iuliana Pacso, va oferim aici o piesa muzicala “de arhiva”, respectiv partea I-a a unui concert pentru vioara si orchestra de J.S. Bach, unde la cele doua viori se afla George Enescu si David Oistrakh, acompaniati de orchestra simfonica a URSS.

Concert in Re minor, de J.S. Bach. La vioara George Enescu si David Oistrakh

Iar ca avanpremiera a spectacolelor din Canada, va propunem mai jos “Balada” lui Ciprian Porumbescu, in interpretarea violonistului roman Alexandru Tomescu, pe strunele celebrei (si valoroasei) viori Stradivarius Elder-Voicu, una din cele mai valoroase zece astfel de viori din lume.

Alexandru Tomescu – Balada, de Ciprian Porumbescu
Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.