28 de copii cu performanţe şcolare deosebit de ridicate din comunităţile istorice româneşti din afara graniţelor țării au participat în luna iulie la cea de-a doua ediție a Taberei de excelenţă ”Bursa Vacanţă de vis România”. Pentru ediţia din acest an, cei 28 de acopii au fost aleși riguros, după două etape de preselecţie efectuate de organizaţia Victor Babeş 172, cu sprijinul specialiştilor Academiei Române. Țările din care au fost aleși cei 28 de elevi sunt Republica Moldova și Ucraina.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Copiii au petrecut două săptămâni de vis în Transilvania. Elevii au fost însoţiţi de patru profesori, trei din Moldova şi unul din Ucraina. Pe parcursul celor două săptămâni, delegaţiile din Moldova şi Ucraina au avut un program de activităţi deosebit de bogat, vizitând peste şaizeci de obiective pe traseul Cluj Napoca-Târgu Mureş-Turda-Câmpia Turzii -Dej-Oradea-Arieşeni-Abrud-Roşia Montana-Brad-Hunedoara-Alba Iulia-Zalău-Şimleul Silvaniei-Săpânţa-Sighetu Marmaţiei.

La Cluj Napoca, unde copiii au petrecut o săptămână, au vizitat cele mai importante repere ale orașului, însă pe lista de vizite au urmat și obiective din alte orașe ardelene, precum Grădina Zoo Târgu Mureş, Salina Turda, Baza militară NATO de aviaţie Câmpia Turzii, Muzeul locomotivelor şi Muzeul municipal Dej, Universitatea, Cetatea şi centrul istoric din Oradea, Baile Felix, Peştera Urşilor Chişcău, Biserica reformată Abrud, Muzeul aurului Brad, Castelul Corvinilor Hunedoara, Cetatea Alba Iulia şi Catedrala

Tot la Cluj Napoca, elevii au frecventat Cursurile Victor Babeş, organizate pe patru module: Istorie/limba română şi latinitate/informatică/datini şi obiceiuri strămoşeşti. Acest din urmă modul s-a desfăşurat în cadrul tradiţionalei parade a portului popular ”Moşteniri Culturale” organizată an de an de Asociaţia Victor Babeş 172 şi ajunsa acum la ediţia VII.

La Sighetu Marmaţiei, copiii au vizitat Memorialul durerii şi Primăria din Sighetu Marmaţiei, fiind primiţi de primarul municipiului, Horea Scubli.

Proiectul ”Bursă Vacanţă de vis România” 2019 este realizat cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni iar conţinutul acestui material nu reprezintă poziţia oficială a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania