Alianţa USR PLUS propune un pact politic şi parlamentar pentru declanşarea alegerilor anticipate preşedintelui României şi partidelor parlamentare din Opoziţie. Pactul vizează declanşarea de alegeri anticipate în data de 6 iunie 2020, odată cu alegerile locale şi reprezintă dovada concretă a asumării şi responsabilităţii cu care Alianţa USR PLUS abordează actuala criză politică din România.

“Este un pact prin care vrem să creăm o foaie de parcurs pentru a ajunge la acele alegeri anticipate fundamental necesare pentru ieşirea României din actuala criză. Guvernarea PSD nu mai are legitimitate şi nici o majoritate parlamentară care să o îndreptăţească să menţină în funcţie un guvern toxic, un guvern care ţine România blocată. Din această perspectivă, noi, Alianţa USR PLUS, propunem factorilor politici relevanţi în acest moment – actualului preşedinte al României, PNL, ALDE, UDMR, Grupul minorităţilor naţionale şi Pro România – acest pact politic şi parlamentar. În momentul în care vor semna acest pact pentru anticipate toţi liderii politici actuali, care spun de fiecare dată când sunt întrebaţi că sunt decişi să scoată ţara din criză, alegerile anticipate vor putea fi realizate”, a declarat Dan Barna, preşedintele USR şi candidatul USR PLUS la Preşedinţia României.

“Acest pact este singura soluţie logică şi viabilă de deblocare a crizei politice. Şi este o soluţie prin care poporul nu este ocolit şi este important să mergem dincolo de calculele politicianiste şi de interesele unor parlamentari de a-şi prelungi mandatul cu câteva luni chiar dacă constatăm că suntem într-o criză politică. Tragedia imensă de la Caracal ne-a arătat nu doar că suntem într-o criză politică, dar şi că statul este în criză, pentru că este capturat de grupuri de interese. Statul are nevoie de o reformă urgentă, are nevoie în primul rând de profesionalizare şi depolitizare, iar USR PLUS este pregătită să ia măsurile necesare, în primele săptămâni când ajunge la guvernare”, a declarat şi Dacian Cioloş, preşedintele PLUS şi propunerea USR PLUS pentru funcţia de premier.

Pentru a fi posibilă organizarea de alegeri anticipate odată cu alegerile locale, partidele parlamentare semnatare ale pactului se angajează să semneze şi să voteze moţiunea de cenzură care să ducă la retragerea încrederii în Guvernul Dăncilă. La rândul său, dacă semnează pactul USR PLUS, preşedintele României se angajează să înainteze Parlamentului două propuneri de învestitură, iar parlamentarii partidelor semnatare se angajează să respingă cele două propuneri de învestitură.

Organizarea alegerilor anticipate este imperativă pentru a scoate România din criza politică şi morală, în condiţiile în care Guvernul condus de Viorica Dăncilă nu mai are majoritate în Parlament şi refuză să demisioneze, iar PSD a generat, din cauza luptelor interne pentru putere, trei crize guvernamentale majore, cu schimbarea a doi prim-miniştri şi înlocuirea a 80 de miniştri.

Nu în ultimul rând, România a ajuns după aproape trei ani de guvernare PSD să fie cea mai vulnerabilă economie din Uniunea Europeană, iar siguranţa şi viaţa cetăţenilor din România sunt constant puse în pericol prin refuzul de abrogare a Legii privind recursul compensatoriu, lege în baza căreia au fost eliberaţi aproape 20.000 de condamnaţi, inclusiv pentru crime, violuri şi tâlhării.

Parlamentarii USR sunt pregătiţi să renunţe la ultimele şase luni de mandat pentru a scoate România din criză şi pentru ca românii să poată spune la urne, fără echivoc, ce partide creditează pentru a guverna ţara în următorii ani.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania