În timpul călătoriei de întoarcere din Africa, unde în zilele 4-10 septembrie 2019 a vizitat Mozambicul, Madagascarul și Mauritius, papa Francisc a stat de vorbă, în avion, vreme de o oră și jumătate, cu jurnaliștii acreditați. Papa a răspuns, printre altele, la întrebările privind chestiunea demografică, la criticile care îi sunt adresate și a amintit un gest memorabil pe care l-a văzut în România.

În dialogul cu jurnaliștii, pontiful a amintit, printre altele, bucuria copiilor pe care i-a întâlnit în Mozambic, Madagascar și Mauritius. Unul dintre jurnaliști, mozambicanul Julio Mateus Manjate, l-a întrebat pe Suveranul Pontif cu privire la mesajul pe care ar dori să-l încredințeze după această călătorie apostolică. Papa a subliniat mai întâi importanța procesului de pace, a spus că una din maladiile sociale este xenofobia și, în fine, a pus accentul pe importanța chestiunii demografice, făcând o referință la un moment precis al vizitei efectuată în România.

”Africa este un continent tânăr, are o viață tânără. Dacă facem o comparație cu Europa, voi repeta ceea ce am spus la Strasbourg: mama Europă a devenit aproape bunica Europă, a îmbătrânit. Trecem printr-o iarnă demografică foarte gravă în Europa. Am citit, nu-mi amintesc bine despre care țară, dar e o statistică oficială a guvernului, că în 2050 țara respectiv va avea mai mulți pensionați decât persoane care lucrează. Acest lucru este tragic. Care este originea acestei îmbătrâniri a Europei? Eu, este o opinie personală, mă gândesc că rădăcina este bunăstarea, faptul de a fi atașați de bunăstare. ”Ne simțim bine, nu fac copii pentru că trebuie să cumpăr o vilă, trebuie să călătoresc, mă simt bine așa, un fiu este un risc, nu se știe niciodată…”. Se alege bunăstarea și liniștea, dar este o stare care te duce la îmbătrânire. În schimb, Africa este plină de viață. Am întâlnit în Africa un gest pe care îl văzusem în Filipine și la Cartagena, în Columbia: lumea care ridica în sus copiii ca și cum ar fi vrut să spună: ”Aceasta este comoara mea, aceasta este victoria mea, mândria mea”. Copilul este comoara celor săraci. Dar este comoara unei patrii, a unei țări. Același gest l-am văzut în Europa de Est, la Iași, mai ales bunica aceea care ridica copilul ca să-l văd: ”Acesta este triumful meu!”. Voi aveți acum provocarea de a-i educa pe acești tineri și de a face legi pentru tineri. Educația este în acest moment prioritară în țara ta. Este prioritar ca ei să crească având legi pentru formarea lor. Premierul R. Mauritius mi-a vorbit de acest lucru. Spunea că se gândește la provocarea de a face să crească sistemul educativ gratuit pentru toți. Gratuitatea sistemului educativ: este importantă pentru că există centre educative de înalt nivel, dar cu plată. Centre educative există în toate țările, dar trebuie multiplicate pentru ca educația să ajungă la toți. Legile pentru educație și sănătate sunt prioritare în acest moment”, a spus Suveranul Pontif.

Întrega discuție a Papei Francisc cu jurnaliștii se poate citi, în limba italiană, AICI.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania