Programul noii stagiuni a Filarmonicii de stat Oradea este alcătuit în procent de 70% din lucrări agreate şi cerute de publicul meloman orădean, a declarat miercuri, în conferinţă de presă, directorul artistic al instituţiei, Vasile Foica.

“Programele sunt suficient de variate, dar şi consistente. Întreaga stagiune, în proporţie de 70% se bazează pe lucrări agreate şi cerute de public. Lucrări cunoscute şi foarte populare. Dar, desigur, presărăm şi câte o noutate sau lucrări mai rar cântate, cum ar fi Şostakovici – Simfonia a XV-a sau chiar lucrări necântate la noi, cum va fi în Concertul de Crăciun, în primă audiţie, o lucrare barocă a unui compozitor german. Deci încercăm să asigurăm varietate, dar şi o consistenţă bună a stagiunii, aşa cum v-am obişnuit în ultimii ani”, a precizat Foica.

Stagiunea va debuta pe 19 septembrie şi va cuprinde 38 de concerte, din care opt concerte vocal-simfonice, cinci concerte camerale, o gală de operă, două festivaluri proprii şi Concertul de Anul Nou susţinut de trei ori.

Foica a subliniat că, şi în cadrul acestei stagiuni, vor fi invitaţi de marcă, atât dirijori, cât şi solişti instrumentişti, respectiv artişti lirici. El a menţionat numele mai multor oaspeţi remarcabili, din ţară şi străinătate, care vor evolua pe scena filarmonicii orădene.

Directorul Filarmonicii, Meleg Wilmos, a menţionat că melomanii sunt aşteptaţi într-o sală de concerte reabilitată, igienizată prin zugrăvire, cu decoraţiunile interioare refăcute, fiind scoase toate scaunele, cu scena renovată şi draperiile înnoite.

“Am fost ajutaţi şi în acest an de Consiliul Judeţean, astfel încât în perioada iulie-august am renovat sala de concerte Bartok-Enescu. Lucrările de renovare în clădire au început cu trei ani în urmă, timp în care am reuşit o serie de lucrări necesare: reabilitarea spaţiilor de la subsol, sălile de studiu şi repetiţii, holul, grupurile sanitare. Clădirea este în proces de retrocedare de zece ani şi nefiind proprietatea judeţului, nu am putut încă demara proiectul liftului, dar avem speranţe”, a spus Meleg Wilmos.

Stagiunea va începe joi, 19 septembrie, cu o capodoperă a literaturii vocal-simfonice, “Carmina Burana”, semnată de Carl Orff, în care îşi vor da concursul un ansamblu simfonic de dimensiuni extinse, în special în ceea ce priveşte partida de percuţie, un cor mixt, un cor de copii şi trei solişti vocali.

Filarmonica orădeană va organiza şi în acest an cele două festivaluri proprii: “Simfoniile toamnei”, între 11 – 21 noiembrie şi Festivalul Primăverii, cu invitaţi japonezi, între 17 – 26 martie.

Cele trei Concerte de An Nou sunt de pe acum programate pe 9, 10 şi 11 ianuarie.

Din cele opt concerte vocal-simfonice, patru vor fi susţinute în primele luni ale stagiunii: “Carmina Burana”, în deschidere; unul pe 31 octombrie, de Ziua tuturor sfinţilor; altul pe 21 noiembrie, dedicat lui Beethoven, respectiv Oratoriul de Crăciun, de Saint Saens.

Ziua Naţională a României va fi marcată, de asemenea, pe 28 noiembrie, printr-un concert simfonic dedicat zilei, cu lucrări ale unor compozitori români.

Stagiunea se va încheia în 18 iunie 2020, dar va mai avea loc un concert simfonic în aer liber, pe 21 iunie, cu ocazia solstiţiului de vară.

Sursa: Agerpres

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania