Festivalul Teatrelor de Păpuşi Profesioniste Maghiare din Transilvania va aduce la Oradea, în perioada 1-5 octombrie, un număr de 17 trupe invitate din ţară şi Ungaria, care vor susţine 24 de spectacole, a anunţat, printr-un comunicat de presă, organizatorul evenimentului, Teatrul Szigligeti.

Pe pagina de Facebook Știrile Transilvaniei găsiți cele mai importante știri ale momentului, opinii și analize. Dați-ne LIKE!

Potrivit sursei citate, festivalul poartă numele “Fux” în amintirea unui renumit creator orădean de păpuşi, Paul Fux.

Festivalul va mai cuprinde, pe lângă spectacole, alte două evenimente speciale, dezbateri tip masă rotundă, dar şi o conferinţă de teatru de păpuşi intitulată “Tradiţie şi inovaţie”, care marchează 70 de ani de la înfiinţarea teatrului de păpuşi din Oradea. Pe 3 septembrie, se va sărbători Ziua Basmului Popular Maghiar.

La Oradea vor juca şase trupe profesioniste maghiare din Transilvania, împreună cu alte trupe invitate din Ungaria, precum şi studenţii de la specializarea “actor mânuitor de păpuşi” ai Universităţii de Arte Târgu-Mureş şi de la specializarea actorie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Teatrele profesioniste care îşi vor da concursul sunt: Teatrul “Brighella” din Satu Mare, Teatrul “Puck” din Cluj-Napoca, Teatrul “Ariel” din Târgu Mureş, Teatrul “Cimborák” din Sfântu Gheorghe, Teatrul Maghiar de Stat “Csiky Gergely” din Timişoara, Atelierul de Păpuşi “Udvarhely” din Odorheiu Secuiesc, Trupa “Arcadia” a Teatrului Regina Maria, respectiv gazda evenimentului, Trupa Lilliput.

Programul cuprinde atât spectacole pentru preşcolari, şcolari, elevi de gimnaziu, cât şi producţii dedicate publicului adult.

Reprezentaţiile incluse în secţiunea concurs a Festivalului “Fux” vor fi jurizate de către directorul Teatrului de Păpuşi “Vojtina” din Debreţin, Anikó Asbóth, actorul Botond Benedek şi criticul de teatru Tímea Papp.

Conferinţa “Tradiţie şi inovaţie” este organizată de Muzeul şi Institutul Naţional de Istoria Teatrului (Ungaria), Teatrul de Păpuşi “Budapest” şi Trupa “Lilliput ” a Teatrului Szigligeti din Oradea

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.