Scriitorul şi sociologul Konrád Györgyö, figură emblematică a mişcării ungare de disidenţă în timpul comunismului, a murit la Budapesta, vineri, la vârsta de 86 de ani, potrivit The New York Times.

Cunoscut la nivel internaţional pentru cărţi precum romanul “The Case Worker” (1969) şi memoriile sale din 2007 “A Guest in My Own Country: A Hungarian Life”, Konrad a fost considerat un ferm avocat pentru libertăţile individuale. A fost preşedinte al asociaţiei scriitorilor PEN International din 1990 până în 1993 şi preşedinte al Academiei de Arte din Berlin între 1997-2003. 

După ce regimul comunist a ridicat o interdicţie de publicare a sa, Konrad s-a descris în 1990: “Un romanicer şi eseist bătrân în vîrstă de 57 de ani. De limbă maghiară şi cetăţenie. De credinţă evreiască. Tată a patru copii din două căsătorii. Cu garderobă mai degrabă modestă, dar deţine mai multe tipuri de maşini de scris”. Mai târziu, a avut al cincilea copil, născut în 1994.  

Konrad era o figură extrem de respectată şi iubită, de un radicalism blând care i-a permis să se înţeleagă cu oricare dintre generaţii.  

Sub comunism, care punea accent pe “mase” şi pe subjugarea individului în faţa colectivului, ideile sale despre respectul pentru individ şi o credinţa fermă în suveranitatea fiecărei fiinţe umane erau subversive. 

Născut într-o prosperă familie de evrei pe 2 aprilie 1933, la Debreţin, în estul Ungariei, Konrad şi ai săi au supravieţuit Holocaustului, care a revendicat viaţa a numeroase rude. Şi-a petrecut copilăria în Berettyoujfalu, în apropiere de Debreţin, până când părinţii lui au fost deportaţi în Austria în 1944. 

I s-a permis să îşi viziteze rudele de la Budapesta. Împreună cu sora sa Eva şi doi veri au supravieţuit găsind refugiu într-o casă sigură aflată sub protecţie elveţiană. La o zi după plecarea lor din Berettyoujfal, rezidenţii evrei rămaşi în oraş au fost deportaţi şi aproape toţi ucişi în lagărele naziste.

În Budapesta, el a studiat la Universitatea “Eötvös Loránd” şi a terminat studiile în 1956 în ciuda faptului că a fost exmatriculat de două ori. 

La începutul anilor ’60, Konrad s-a angajat ca editor la o publicaţie lunară, iar între 1965 şi 1973 a scris studii despre sociologie urbană. 

Primul său roman, “The Case Worker”, a fost inspirat de locul său de muncă ca ofiţer de informaţii, nefiind bine primit. 

“Acesta este un roman prost”, a scris Pal E. Feher într-un ziar al partidului, Nepszabadsag, criticându-l pentru că descrie “o imagine prea întunecată”. 

Konrad a fost interzis aproape permanent între anii 1973 – 1988 şi multe dintre scrierile sale au fost publicate prima dată în străinătate. 

Sursa: news.ro

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania