Noua ediţie a LitVest, care va avea loc în perioada 25-28 septembrie, la Timişoara, îşi extinde aria de manifestare în pieţele, intersecţiile pietonale, liceele sau puburile din oraş, unde se va citi literatură în zece limbi, oferind un spectacol aparte.

Directorul Bibliotecii Judeţene Timiş (BJT) “Sorin Titel”, Tudor Creţu, organizatorul evenimentului, anunţă o participare largă, din cele mai diferite categorii socio-profesionale, care vor interacţiona cu câţiva dintre cei mai importanţi scriitori de azi.

LitVest reuneşte comunitatea în jurul cărţii, generează documente estetice unice, pictorialele LitVest, scriitori în ipostaze inedite, lansează traduceri în premieră din autori de vârf din antologia anuală LitVest, prilejuind şi o revalorizare aparte a literaturii româneşti în context mondial, arată un comunicat al BJT.

Dincolo de evenimentele organizate în premieră, cele consacrate, precum “Lecturi aprinse”, se vor desfăşura după scenarii noi. Manifestarea de deschidere, “Pătura care citeşte”, se va derula simultan şi la Jimbolia, în parteneriat cu Biblioteca Orăşenească, şcoala gimnazială şi liceul tehnologic din localitate.

LitVest are ca invitat simbolic un scriitor timişorean dispărut, poetul Traian Dorgoşan (1935-2017), “regele” boemei timişorene, a cărui operă este în curs de reeditare la BJT.

Printre invitaţii ediţiei 2019 a LitVest se regăsesc: Anna Blasiak (Marea Britanie), Antoine Cassar (Malta), Alex Ciorogar (România), Magda Cârneci (România), Gabriela Mocan (România), Traian Dorgoşan (prin opera sa), Nurduran Duman (Turcia), Alla Gorbunova (Rusia), Gerdur Kristny (Islanda), Borco Ilin (România), Traian Pop Traian (Germania, România), Daniela Raţiu (România), Luis Eduardo Rendon (Columbia), Andrei Ujică (România), Tea Tulic (Croaţia), Indre Valantinaite (Lituania), Radu Vancu (România), Gelu Vlaşin (Spania, România), Stephen Watts (Marea Britanie), Lian Yang (China).

LitVest se deschide miercuri, 25 septembrie, în Piaţa Unirii, cu “Pătura care citeşte”, urmată de un Text Buffet, la StagePub (strada Mărăşeşti). Vor avea loc live-uri literare, recital în limba engleză acompaniat la chitară de Horea Crişovan.

Joi, “Literatura intră-n joc” cu laboratoare literare în licee, iar după-amiaza este organizat un eveniment inedit, “LiteraTura TM”, un tur cu vaporaşul pe Bega, în colaborare cu Societatea de Transport Public Timişoara. Va fi o (re)descoperire literară a oraşului, cu punct de plecare staţia Catedrala Mitropolitană.

Vineri va aduce “Lung de linie. Intersecţii literare”, “Bac-bac” – un bacalaureat stradal, la intersecţia străzilor Eugeniu de Savoya şi Emanoil Ungureanu. Se va organiza masa de lucru, întreţinută de un recital internaţional, la intersecţia străzilor Eugeniu de Savoya şi Vasile Alecsandri. Vor urma şi alte manifestări, în cadrul cărora actori, sportivi şi scriitori vor fi prezenţi într-o interacţiune inedită, la intersecţia străzilor Eugeniu de Savoya şi Florimund Mercy. Seara sunt programate “Lecturi aprinse”, un SpotLight în format nou, în colaborare cu Timişoara Bikers, în Piaţa Sfântul Gheorghe.

Sâmbătă, de la ora 20,00, este programat “Text concerto Nightlosers”, concert (contra)punctat de inserturi literare, la Pub Manufactură, pe Splaiul Tudor Vladimirescu nr. 9.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania