fbpx
12.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSĂNĂTATEOrganizația ”Salvaţi Copiii” accelerează dotarea maternităţilor; Spitalul Alba Iulia va primi primul...

Organizația ”Salvaţi Copiii” accelerează dotarea maternităţilor; Spitalul Alba Iulia va primi primul ventilator neonatal, vital pentru salvarea prematurilor

Publicat în

spot_img
spot_img

Salvaţi Copiii România a decis accelerarea programului de dotare a maternităţilor din România, astfel încât tuturor nou-născuţilor să le fie asigurată şansa la viaţă. Astfel, în urma datelor centralizate şi a solicitărilor primite, astăzi organizaţia dotează Secţia de neonatologie a Spitalului Municipal Sebeş cu cinci kit-uri pentru a putea asigura nou-născuţilor ventilaţie de tip Bubble CPAP, iar Secţia de neonatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia beneficiază de un ventilator neonatal standard, primul de acest tip pe care îl va avea secţia din Alba Iulia.

Suma totală a dotărilor din judeţul Alba se ridică în 2019 la aproximativ 18.000 de Euro. În judeţul Alba, Salvaţi Copiii a ajuns anterior cu aparatură în valoare de 21.000 de Euro.

„Ne bucurăm că Organizaţia Salvaţi Copiii a ales pentru a doua oară spitalul nostru. Donaţia realizată de Organizaţia Salvaţi Copiii, un ventilator neonatal, care realizează mai multe moduri de ventilare, atât invazive, cât şi non-invazive, este de o importanţă majoră pentru a asigura suportul respirator necesar copiilor născuţi prematur, aflaţi în stare gravă. Este primul ventilator de acest tip în secţia de neonatologie a spitalului nostru”, Voinescu Lioara, medic neonatolog.

Pentru cazurile grave, ventilatorul neonatal este deosebit de important pentru a asigura terapia necesară în primele ore de viaţă, până la transferul către o maternitate de grad superior sau pentru a asigura tratarea copilului.

„Am decis să accelerăm programul de dotare a maternităţilor din România, după ce experienţa ne-a arătat că aparatura medicală performantă face diferenţa între viaţă şi moarte. Lucrăm îndeaproape cu medicii, pentru a acoperi nevoile vitale. În egală măsură, continuăm să persuadăm instituţiile statului să implementeze politici publice naţionale pe termen lung. Este o responsabilitate pe care o împărtăşim cu partenerii şi susţinătorii noştri, care au înţeles că situaţia este cu adevărat urgentă. Mizăm pe răspunsul acestora, ori de câte ori medicii ne cheamă în ajutor”, a precizat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

Până la sfârşitul anului, numărul maternităţilor dotate în cadrul programului de combatere a mortalităţii infantile, derulat de Salvaţi Copiii, se va ridica la 96, cu un total de peste 630 de echipamente.

Amalia Năstase, Ambasador al campaniei, subliniază importanţa responsabilităţii sociale şi a implicării companiilor în reducerea mortalităţii infantile în România: „Salvaţi Copiii intervine concret şi consistent, iar noi putem ajuta la rândul nostru utilizând mecanismul de redirecţionare a 20% din impozitul pe profit al companiilor. Acesta reprezintă un real ajutor pentru continuarea campaniei de dotare a maternităţilor cu aparatură vitală de ultimă generaţie necesară pentru salvarea vieţilor celor mici”.

Date de context:
În anul 2018, în maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia s-au născut peste 1.100 de copii, dintre care 173 prematuri. 19 dintre aceştia au reprezentat cazuri grave şi au necesitat transferul către maternităţi de gradul III, pentru ceilalţi peste 150 de prematuri existând condiţiile de asigurare a tratamentului necesar până la externare.

În prezent, maternitatea din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia are gradul II a, fiind demarate procedurile pentru a creşte la gradul II b.

Viaţa prematurilor depinde de investiţia în maternităţi: 20% din impozitul pe profit
Salvaţi Copiii România a identificat, de-a lungul celor opt ani de campanie pentru reducerea mortalităţii infantile, mecanisme de finanţare care să acopere componenta de intervenţie, salvarea vieţilor copiilor născuţi prematur este o urgenţă.

Pentru că viaţa unor copii care se luptă să trăiască depinde de investiţia pe care o facem în maternităţi, Salvaţi Copiii România lansează un apel către companiile din Romania de a direcţiona 20% din impozitul pe profit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente a maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi din România. Persoanele juridice care doresc să sprijine acest demers pot descărca contractul precompletat cu datele de identificare ale organizaţiei aici: https://www.salvaticopiii.ro/implica-te/companii/directioneaza-20-din-impozitul-pe-profit

Trebuie menţionat faptul că această cheltuială este deductibilă, costurile pentru companii fiind zero. Suma direcţionată nu poate fi mai mare de cinci la mie din cifra de afaceri şi nu poate depăşi 20% din impozitul pe profitul datorat statului, iar plăţile trebuie făcute până la 31 decembrie 2019.

*** Salvaţi Copiii este o organizaţie neguvernamentală, asociaţie de utilitate publică, non-profit, democratică, neafiliată politic sau religios, care militează activ pentru protecţia drepturilor copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene şi cu legislaţia României. Salvaţi Copiii România şi-a asumat din 2010 o contribuţie importantă pentru reducerea mortalităţii infantile în România printr-un program amplu, naţional, desfăşurat prin mai multe componente care vizează, deopotrivă, dotarea maternităţilor cu echipamentele medicale necesare îngrijirii copiilor născuţi prematur, dezvoltarea reţelelor specializate de suport pentru mame şi copii la nivelul comunităţilor rurale, pregătirea cadrelor medicale şi implicarea specialiştilor în îmbunătăţirea politicilor publice şi a serviciilor privind sănătatea mamei şi copilului.

Redactia

Articole recente

Dominic Fritz: Am semnat parteneriatul cu IFC, divizia de dezvoltare a Băncii Mondiale pentru un nou spital municipal la Timișoara

Dominic Fritz face primul pas pentru construirea unui spital nou în Timişoara

ADR Centru a lansat proiectul pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale din învățământul primar și secundar obligatoriu

Peste 16 milioane euro sunt alocați pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale

Consilierii locali din Târgu Mureș au aprobat proiectul reamenajării străzii Bolyai

Scopul proiectului este de a încuraja mobilitatea bazată pe mersul pe jos, cu bicicleta, diminuarea traficului rutier, reducerea congestiei în zona centrală, îmbunătățirea condițiilor de trafic

Directorul general al Teatrului Național din Timișoara, Ada Hausvater, distinsă cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler

Decretul nr. 55 din 15 ianuarie 2024, emis de președintele României cu prilejul Zilei Culturii Naționale, consfințește acordarea acestui prestigios titlu Adei Hausvater, „în semn de înaltă apreciere pentru meritele importante în aducerea dramaturgiei românești și a Teatrului Național Mihai Eminescu în prim-planul culturii europene, pentru dezvoltarea prin arta dramatică a spiritului civic și democratic în Timișoara”, subliniind, de asemenea, dubla sa calitate de regizor și manager de teatru.

Mai multe articole de același fel