Arhitectura verde, armonia habitatului, protejarea mediului înconjurător, integrarea elementelor tradiţionale în arhitectura modernă şi conservarea patrimoniului rural sunt preocupările acestei ediţii a Bienalei de Arhitectură Transilvania. O dovedesc proiectele realizate în toată lumea de cei şase arhitecţi de talie internaţională care formează Juriul BATRA 2019, dintre care patru români.

A patra ediţie a Bienalei de Arhitectură Transilvania (BATRA) 2019, organizată de Ordinul Arhitecţilor din România, Filiala Transilvania, în parteneriat cu filialele OAR din Bihor, Satu-Mare, Alba şi Nord-Vest, va avea loc la Cluj-Napoca, în perioada 7-23 noiembrie. Scopul acestei ediţii este reflectat de tema aleasă, “Viitorul/Acum”, respectiv dorinţa de a implica întreaga comunitate în planurile şi deciziile arhitecţilor, urbaniştilor, peisagiştilor, autorităţilor, pornind de la premisa că numai aşa viitorul poate reflecta ceea ce ne dorim cu toţii.

Câteva detalii despre fiecare dintre membrii juriului:

Eugen Vaida este unul dintre arhitecţii cu cea mai vastă experienţă în salvgardarea şi promovarea patrimoniului din mediul rural în România.

A iniţiat şi dezvoltat, prin Asociaţia Monumentum, o serie de proiecte de conservare şi educaţie în strânsă legătură cu comunităţile locale. Cel mai cunoscut dintre ele este “Ambulanţa pentru monumente”, al cărui principal susţinător este ASR Prinţul de Wales şi care urmăreşte punerea în siguranţă a monumentelor istorice degradate.

Attila KIM, originar din Târgu Mureş, este, din 2016, Comisarul României pentru Bienala de la Veneţia.

A început studiile de arhitectură în Cluj şi le-a continuat în Slovacia, Ungaria, Statele Unite ale Americii şi Olanda. A fost nominalizat de trei ori pentru premiul “Mies van der Rohe” de arhitectură contemporană al Uniunii Europene, la ediţiile 2009, 2011 şi 2017.

Andreea Dani a studiat tot la Cluj, apoi s-a specializat în “Arhitectură, peisaj şi munte” la Şcoala Naţională Superioară de Arhitectură din Grenoble.

În 2007 s-a stabilit în Mexic şi a co-fondat Asociaţia Civile Ecolocalli, a cărei misiune este să contribuie la dezvoltarea comunitară sustenabilă în aşezări rurale, indigene.

Este membru în reţeua Mesoameri-Kaab, care reuneşte mai mult de 30 de organizaţii din zona mezoamericană în jurul conceptului de “producţie socială a habitatului sustenabil”, cu accent pe construcţii cu pământ.

Daniel Tăbăcaru trăieşte în Norvegia din 2005, dar a fost educat ca arhitect la Cluj şi Bucureşti, apoi s-a specializat în eficienţă energetică, arhitectură verde şi design thinking la universităţile din Beijing şi Aarhus.

Focusul lui este pe arhitectura sustenabilă, ca rezultat al unei analize care ia în considerare atât energia utilizată în producţie, cât şi originea, calitatea şi impactul materialelor folosite asupra mediului.

Născut în Bali, cu peste 80 de proiecte finalizate de la începutul carierei, Popo Danes este unul dintre cei mai influenţi arhitecţi indonezieni, preocupat de cultură şi artă, de armonia dintre mediul construit şi natură, de integrarea elementelor tradiţionale în arhitectura modernă.

Cunoscut pentru proiecte rezidenţiale, restaurante şi resorturi din diferite colţuri ale lumii, este caştigătorul mai multor premii ale Institutului Indonezian al Arhitecţilor şi de două ori câştigătorul ASEAN Energy Award- Categoria Clădiri Tropicale.

Federico D’Ascanio este un cunoscut urbanist în Italia. Format ca inginer în construcţii civile, s-a specializat în reabilitare urbană şi a participat în proiecte ample de consolidare şi restaurare de monumente istorice. Unul dintre cele mai mari proiecte de acest gen este cel al reconstruirii oraşului italian L’Aquila după cutremurul devastator din 2009.

Juriul BATRA 2019 va trebui să decidă câştigătorii pentru 10 categorii/secţiuni de concurs: Arhitectura locuinţei individuale, Arhitectura locuinţelor colective, Arhitectura dotărilor comunitare şi de producţie, Arhitectura spaţiului public, Arhitectura patrimoniului cultural, Rural, Arhitectura spaţiului interior şi scenografie, Microarhitectura- Arhitectura temporară, Design de obiect, Proiecte culturale: Iniţiative şi Experimente. Pe 23 noiembrie 2019, membrii juriului vor conferi Trofeul Bienalei celui mai bun proiect propus pentru fiecare secţiune.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania