Una dintre cele mai iubite formații de muzică pop din Ungaria, Neoton Familia, va susține un concert extraordinar la Timișoara, evenimentul fiind parte a celei de-a patra ediții a Zilelor Culturale Maghiare, care se vor desfășura în perioada 26 – 29 septembrie.

O veritabilă seară retro îi așteaptă pe cei prezenți la Zilele Culturale Maghiare de la Timișoara, la concertul Neoton Familia care va avea loc duminică, 29 septembrie. Legendara formaţie care activează încă din anii 60, a avut cel mai mare succes în 1979, odată cu albumul „Napraforgo”. Astfel, Neoton Familia a devenit una dintre cele mai iubite formaţii disco-pop din Ungaria.

Supranumită adesea ”ABBA a Ungariei”, formația Neoton Familia a luat naștere în 1965 la Budapesta, iar primul lor succes a fost melodia „Nekem eddig Bach volt a mindenem“, piesă care a câștigat locul secund în cadrul concursului național Ki Mit Tud? din 1968.

Primul lor disc a apărut în 1971 sub numele de Bolond város, iar adevărata consacrare internațională a formației a venit în 1979 când trupa a susținut un recital în cadrul festivalului MIDEM din Cannes. În același an au lansat albumul Napraforgó, care a devenit un succes major. Discul a fost editat și în limba engleză sub numele de Sunflower, find lansat în 13 țări și ocupând poziții fruntașe în topurile din Japonia, Danemarca și Filipine.

Hitul „Santa Maria” a ajuns pe locul unu în Ungaria și a ocupat poziții fruntașe în Spania și Japonia, iar cel de-al doilea single „Lord of the mountain” a avut deasemenea un succes internațional, la fel ca și „Don Quijote”, care a devenit cel mai mare hit al lor.

Piesa „Marathon”, a fost compusă pentru Olimpiada de la Moscova din 1980, iar printre cele mai cunoscute compoziții ale lor se numără Holnap Hajnalig, Hétvégi Motorozás, Vándorének, Egy Kis Nyugalmat, Eszterlánc, Nem Szállunk Ki A Hajóból sau Szédült Napraforgó.

Componența actuală a formației este Csepregi Éva – solistă, Végvári Ádám – chitară, Baracs János – bass, Heatlie Dávid – tobe, Lukács Andrea – clape și Lukács László – chitară. 

Concertul trupei Neoton Familia va avea loc duminică 29 septembrie în Piața Victoriei, iar accesul este gratuit.

După succesul din primii trei ani, Zilele Culturale Maghiare din Timișoara revin cu a patra ediție în Piața Operei, între 26 și 29 septembrie 2019, organizată de către Asociația BASTION. Un eveniment de anvergură, care are ca scop promovarea culturii maghiare și totodată a multiculturalității. Într-un oraş unde etniile trăiesc în armonie şi îşi respectă cultura reciproc, organizatorii doresc ca aceste evenimente să familiarizeze cetățenii cu cultura minorității maghiare. Pe lângă acesta, festivalul va contribui la promovarea oraşului Timişoara din punct de vedere cultural, economic şi turistic.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania