Sachsentreffen sau întâlnirea sașilor transilvăneni, a ajuns la ediția cu numărul 29, peste 1.500 de participanți din țară și străinătate fiind prezenți la Bistrița în acest sfârșit de săptămână. Printre aceștia s-au numărat și elevii ansamblului folcloric ”Transilvania”, al Colegiului Național ”Decebal” din Deva, cei care au reprezentat la această întâlnire atât Catedra de Limba Germană a acestei prestigioase instituții de învățământ hunedorene, cât și micuța comunitate săsească din județul Hunedoara.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

În fiecare a treia sâmbătă din septembrie, sașii transilvăneni își dau întâlnire într-una dintre cele șapte localități care au dat denumirea germană a Ardealului, cea de Siebenburgen, iar Bistrița este pentru a doua oară când este desemnată gazdă a acestei întâlniri.

Sub motto-ul „Gemeinsam – Gedenken – Aufbauen“ (Împreună – Memorie – Construire), manifestarea de la Bistrița este organizată de Forumul Democrat al Germanilor din Transilvania, în colaborare cu Primăria Bistrița, Parohia Evanghelică CA, HOG Bistritz Nosen, Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” și Landul Kärnten.  

75 de ani de la exodul sașilor

În acest an se comemorează 75 de ani de la exodul sașilor, un moment care aduce aminte de prigoana a peste 40.000 de sași bistrițeni. Se întâmpla în 12 septembrie 1944, atunci când sașii au luat calea pribegiei în urma invaziei sovietice, aceștia refugiindu-se în Austria, localitatea Wells, dar și în Germania, localitatea Wiehl.

prof. Evi Nistor

”Este o mare bucurie și o onoare să reprezentăm aici, la întâlnirea sașilor de la Bistrița, Catedra de Limba Germană a Colegiului Național Decebal din Deva, dar și comunitatea săsească din județul Hunedoara. Chiar dacă la noi în județ sunt tot mai puțini sași, comunitatea fiind în scădere, spiritul acesteia este puternic, iar astfel de manifestări ne ajută să ducem mai departe tradițiile și modul de viață al sașilor, o comunitate care alături de celelalte din Transilvania a modelat aceste locuri și a creat ceea ce astăzi este un loc cu care ne mândrim și pe care îl iubim: Siebenbürgen süsse Heimat!”, a declarat pentru stiriletransilvaniei.ro profesorul Evi Nistor de la Catedra de Limba Germană a Colegiului Național ”Decebal” din Deva.

Expoziție la Palatul Culturii

În cursul zilei de vineri, 20 septembrie, de la ora 17.00, la Palatul Culturii a fost programat vernisajul expoziției de pictură Gustav Gross din Tărpiu (1929-2014), un moment muzical (”Fraternitate”) și prezentarea cărții ”Amintirile maistrului marochiner Arthur Wollmann din Bistrița și Sebeș (1906-2001)”.

Sâmbătă 21 septembrie, după deschiderea standurilor de artă populară de la ora 10.00, din Piața Centrală, a avut loc o slujbă festivă la Biserica Evanghelică, un moment cu o puternică încărcătură emoțională. S-au amintit aici sacrificiile pe care sașii le-au făcut, în 12 septembrie 1944, luând calea pribegiei în urma invaziei sovietice și refugiindu-se la Wells, în Austria, dar și în Germania, în localitatea Wiehl.

Parada portului popular

La 12.30 a început parada portului popular pe traseul Piața Centrală – str. Dornei – pietonal Liviu Rebreanu, urmată de un program artistic.

Credit video si foto: prof. Evi Nistor

După-amiaza, începând cu ora 15.00 are loc o prelegere festivă, decernarea medaliei Honterus și prezentarea întregului poștal ”100 de ani de la aderarea saşilor la România” la Palatul Culturii, iar de la ora 17.00, la monumentul din Piața Dominicană, are loc o ceremonie de comemorare a exodului sașilor din Transilvania de Nord acum 75 de ani. De la ora 19.00 este programat un concert extraordinar al orchestrei din orașul înfrățit Wels (Austria), la Palatul Culturii.

Duminică, 22 septembrie va avea loc o slujbă la Biserica Evanghelică (ora 10.00) și un concert de fanfară la foișorul din Parcul Municipal (ora 15.00). În aceeași zi, sașii originari de pe aceste meleaguri vor merge să viziteze localitățile natale.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania